Duraković: 6. februar proglasiti Danom borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u KS

Vijesti 03. mar 202113:25 1 komentar
N1

Zastupnica Skupštine Kantona Sarajevo Jasna Duraković podnijela je inicijativu Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS i Vladi KS da se 6. februar proglasio Kantonalnim danom borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u cilju sjećanja na Denisa Mrnjavca koji je preminuo 2008. godine od teških tjelesnih povreda koje su mu nanijele njegovi vršnjaci u tramvaju.

U obrazloženju je navela da je cilj podići svijest o sve većoj pojavi međuvršnjakog nasilja među djecom u školama koje se može prevenirati, kroz adekvatne razgovore nastavnika i učenika.

“Tog dana svake godine se u školama mogu organizovati tematski časovi, predavanja ili gledati filmovi koji o tome govore, ili časovi ispovijesti o nasilju kako bi se razbile predrasude o ovoj temi i ohrabrila djeca, žrtve vršnjačkog nasilja da javno i glasno o tome govore, bez straha od stigmatizacije i diskriminacije od svojih vršnjaka u istim školskim klupama. Jedino na ovakav način možemo ublažiti nesagledive pogubne posljedice koje vršnjačko nasilje ima na mladog čovjeka koji je bio žrtva zbog činjenice da se o tome ne govori dovoljno“, kazala je Duraković.

Podsjetimo, od ubistva Denisa Mrnjavca prošlo je 13 godina. Na najbrutalniji način ubili su ga njegovi vršnjaci Nermin Sikirić, Ademir Lelović i Berin Talić. Nermin Sikirić je za ubistvo osuđen na 10 godina zatvora, dok su Ademir Lelović i Berin Talić za pomaganje osuđeni na 15, odnosno 10 godina zatvora.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare