Duraković: Živimo u svakodnevnom omalovažavanju u RS, a sada nam i Bošnjaci govore – ‘Da vam nije bilo Ratka Mladića vi ne biste vidjeli asfalta’

Vijesti 01. okt 202417:49 0 komentara

"Ne smijemo dozvoliti takav narativ i podjele na neku ruralnu i urbanu bošnjačku raju", kazao je za N1 Ćamil Duraković, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska i bivši načelnik Srebrenica komentirajući izjavu Kenele Zuko, predsjednice Aktiva žena SDA.

Podsjećamo, Zuko je u svom predizbornom govoru, hvaleći SDA, kazala da su se Bošnjaci u Srebrenici i Bratuncu nekada vozili konjskim kolima, te da je u dijelu općine Vogošća sve izgrađeno zahvaljujući SDA. Ona se ubrzi izvinila zbog svoje izjave.

Duraković je u Danu uživo otkrio kako ga je Kenela Zuko svojom izjavom uvrijedila, te je naglasio da su njena stranka SDA, ali i druge probosanske stranke, mogle više uraditi za Srebreničane i ostale povratnike u RS-u jer “kad ne bude tu više Bošnjaka bojim se da će ideja o secesiji biti vrlo lako provedena”.

Uvrijedila vas je Kenela Zuko, predsjednica Aktiva žena SDA. Šta vas je više uvrijedilo – spominjanje volovskih kola ili to što su vas primili u Sarajevo, tačnije u prigradsko naselje Hotonj?

Nije samo mene uvrijedilo nego i građane koji žive na ovom prostoru. Srebrenica se uvijek uzima u kontekst kada treba da se napada i brani. Žrtve smo politika u Republici Srpskoj, ali smo i manipulisani politikama iz Federacije Bosne i Hercegovine. Živimo u svakodnevnom omalovažanju, ponižavanju i relativizaciji iz RS-a, a onda kada to doživite od onih za koje smatrate da su vaši – to vas posebno boli. Ta sredstva koja su se ulagala u povratak, kako bi život bio održiv, i onda se to poistovjećuje da je to uradila jedna ili dvije stranke, a to su pare poreznih obveznika. Niko nas nije primio u državi BiH, nego smo mi došli u Sarajevo i druge gradove zbog genocida. Nismo došli iz Njemačke da bi nas neko prihvatio. Ljudi koji su protjerani sa ovih prostora danas su univerzitetski profesori, ljekari, sportisti u drugim dijelovima BiH.

Šta je SDA mogla uraditi, a nije za narod istočne Bosne ili bilo koja stranka?

Ne samo SDA nego i sve probosanske političke stranke. Koliko njih vodi kampanju u Federaciji da pozove građane da se prijave u predratna prebivališta, da ih podstaknu, da im kažu da će im pomoći da se vrate na te prostore jer je to važno za državu? Jer kad ne bude tu više Bošnjaka bojim se da će ideja o secesiji biti vrlo lako provedena. Preko 2.000 Srebreničana ima privremene lične karte, a samo 1.000 ih glasa u Srebrenici. Drugih hiljadu glasa za opštine u FBiH. Niko ih nije pozvao i rekao im da imaju mogućnost da glasaju za Srebrenicu jer nama baš toliko glasova može zafaliti za mjesto načelnika.

Rekli ste i da bi mogli razumjeti da se takva nesmotrenost desila djevojci koja je tek ušla u politiku, ali ne da se desi iskusnoj političarki. Šta mislite da je bio motiv Kenele Zuko koja je ovo izjavila na predizbornom skupu u Vogošći?

Objasnio sam to u videu (u reakciji), ona se pokušala dodvoriti glasačima u Hotonju time što će prikazati da je to ona ili SDA učinila sve i da je naš život toliko drastično popravljen. Ona se obračala biračima iz istočne Bosne. To nije jedina nesmotrena izjava političara. Posljedicom takvih izjava političara, sjećam se komentara i na društvenim mrežama, kada nešto objavim, pa mi Bošnjaci iz Mostara, Zenice ili drugih mjesta u Federaciji kažu: “Da vam nije bilo Ratka Mladića vi ne biste vidjeli asfalta”. Pa se vrijeđaju Majke iz Srebrenice, nazivaju ih kriminalcima i krezubim babama itd. Tako su ih nazivali novinari iz FBiH.

Doživite da vam Bošnjaci govore: “Živio Ratko Mladić, da ga nije bilo ne biste vidjeli Sarajevo, Tuzlu itd.” Kao primjer navešću vam i meč između Slobode i Tuzla Cityja čiji je vlasnik iz Bratunca. Kada je došlo do svađe na derbiju prve optužbe su bile “seljaci, došli iz Podrinja” i “šta ćete vi u Tuzli”. Ne smijemo dozvoliti takav narativ i podjele na neku ruralnu i urbanu bošnjačku raju.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!