Duraković o proslavi 9. januara: Nije to “napamet” premješteno blizu Sarajeva

Vijesti 09. jan 202318:36 3 komentara
N1

Potpredsjednik RS Ćamil Duraković danas je za N1 govorio o obilježavanju 9. januara, Dana Republike Srpske kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, te drugim političkim prilikama u zemlji, kao i o odnosu sa Miloradom Dodikom.

U kakvoj atmosferi dočekujemo 9. januar?

U poprilično istoj, tu je serija nekih dešavanja svakog 9. januara. Krene to s Božićem, pa Badnje veče, pa onda tako kreću polako te neke tenzije. Iako smo poznati jedni drugima, znamo za tradiciju i vjeru uvijek koristimo te najsvetije blagdane da nekako komšiji pošaljemo poruku i onda to krene dizati tenzije i kulminira devetog kada se izvode te parade“, kazao je Duraković.

Jeste li iznenađeni što se obilježavanje dogodilo u Istočnom Sarajevu?

S režimom u Banjaluci, nije to samo Dodik, to je sistem nego set institucija koje su uključenje u to da se provode sistemske aktivnosti koje imaju za cilj da delegitimiziraju državu, a nacionaliziraju entitet i daju mu elemente države što je nemoguće. Ali evo oni to rade, trude se, pokušavaju. Nije to napamet premješteno blizu glavnog grada BiH, znali smo da je svjesno. Kažu mi da je kratko trajalo, nije kao u Banjaluci, nego brzo nekako ali je cilj bio da se simbolički pošalje poruka, koja nije samo simbolička. Pokazuje da se ovakvom odlukom i marširanjem šalje poruka isključivosti jer taj entitet koliko god želio da se štiti tolerancijom prema drugom i drugačijem, mislim da za Bošnjake, muslimane i Bosance i Hercegovce, ovo je sijanje straha i pokazivanje da je RS ekskluzivitet jednog naroda. To se pokazuje i na djelu i onda se sve što se dešava otežava stvaranje nekog boljeg ambijenta, sigurnosti među ljudima i sve ono što želimo“, kazao je.

Odlikovanje Putina?

To je najveći diplomatski šamar ili bacanje rukavice u lice Zapadu. Mi znamo s čim se susrećemo ovdje, ali ovo je čudo koje ove zapadne zemlje koje mi smatramo prijateljima, apsolutno dozvoljavaju da im ovdje u srcu Evrope Dodik opali jedan diplomatski šamar i dodijeli priznanje čovjeku koji u svijetu važi za jednog od najvećih agresora i čovjeka koji je poveo agresiju na Ukrajinu. Mi nismo neka svjetska sila koja može nešto uraditi po tom pitanju, nego svjedočiti tome i gledati Milorada Dodika kako nam se smija onako ismijava“, poručio je Duraković.

Da li je međunarodna zajednica adekvatno reagovala?

“Apsolutno ne, mi možemo slagati ovih saopštenja i pisama upozorenja slagati u svesku, ali to nije adekvatno. Da ne postoje mehanizmi, ali postoje, da se ovakvim politikama stane u kraj”.

Da li ste i dalje prema stavu da se s Dodikom može sarađivati?

Ja i dalje jesam pri tom stavu, ja nisam rekao da se Dodik promijenio, ja sam rekao da ću ja pokušati promijeniti koncept, drugačiji, ljudski, institucionalni. Mi jesmo sudbina jedni drugom, moja pozicija je jedan od najnezahvalnijih u državi, ja sam potpredsjednik čovjeku koji čini trenutno najviše destruktivnih stvari za naše društvo u BiH. Ono što otežava sve to jesu ti napadi na mene, u mojim pokušajim da promijenim nešto u tom odnosu, sada su svi meni fakturisali da sam kriv što je Dodik nastavio da radi ono što je uvijek radio. Javnost je to fakturisala. I prije mene su bili predsjednici i Dodik se ni u čemu nije promijenio. Ono u čemu se jeste promijenio jeste da postoji neki dijalog s nama“.

Duraković je uputio poziv liderima na državnom nivou.

Ono što on radi državi BiH, ja pozivam državne lidere da na tom dijelu političkog djelovanja naprave s njim neki odnos. Ja sam napravio ono što se tiče mog naroda, ja nisam lider nijedne političke stranke niti pretendujem da vodim državne procese. Ako trebam ja učiniti nešto da bude bolje mom narodu, zašto ne pružiti ruku? Pružali su ljudi i prije ruke, i u ratu jednu drugima i pregovarali. Ja sam pružio, sada kako će se Dodik ponašati..“.

Krenuli smo putem saradnje koju želi, da ga se neko boji, da mu se neko povija, to apsolutno nije istina. Sve ono što je uradio danas, ja osuđujem. Ja sam dobio zvanični poziv da prisustvujem i jučer defileu u Banjaluci i danas u Lukavici“, smatra Duraković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare