Duraković: Stalno nam govore da se mi dogovorimo u BiH, ali kako?

Vijesti 20. aug 202110:36 5 komentara
N1

Akademik Esad Duraković nedavno se obratio otvorenim pismom novom visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu. O ovome i drugim temama govorio je u Novom danu na N1.

“Ja mislim da ona (Angela Merkel) gospodina Schmidta priprema da bude odlučniji, energičniji u BiH, a to je potrebno jer ne možemo biti zadvoljni aktivnostima njegovog prethodnika koji je bi ovdje”, naveo je Duraković.

Kako je kazao, u BiH gotovo ništa da ne štima.

“Ne poštuju se odluke Ustavng suda, imate čovjeka koji sjedi u Predsjedništvu države i kad mu gori pola zemlje on ne dopušta upotrebu helikoptera da se gase požari, to nije više političko je humaništičko pitanje. Taj čovjek sjedi u Predsjedništvu i države i uporno radi o glavi te države. Visoki predstavnik je tu da u takvim situacijama energično reaguje. On je tu da štiti odredbe Dejtona i kad ga god neko krši on mora da djeluje”, poruka je Durakovića.

Izrazio je nadu da će Schmidt imati dovoljno autoriteta i podrške međunarodne zajednice da reaguje u takvim slučajevima i “da spasi Dejtonski mirovni ugovor”.

“Stalno nam govore da se mi dogovorimo u BiH, ali kako ćemo se dogovoriti ako predsjednik države ne da helikopter da se gasi i stalno govori da će razvaliti i uništiti državu. Kako se možemo dogovoriti sa takvima?”, kazao je Duraković.

Da li vas je uvrijedio član predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavama o Bošnjacima? U dijelu u kojem govori da Bošnjaci nisu državotvoran narod imate li odgovor na takvu opasnu ocjenu?

“Upotrijebit ću riječi koje obično ne upotrebljavam u medijima, ali kada govorimo o ovakvim stvarima onda je neizbježan afekt – kabadahija. Izvinjavam se gledaocima zbog ove riječi. Milorad Dodik je kabadahija u politici. On vodi jednu nasilničku, siledžijsku, jednu primitvnu politiku i diplomatiju. To je potpuno neprimjereo političarima, to je čovjek koji vrijeđa čitave narode. On je je čovjek koji je u stanju da kaže onakve gadosti, izvinjavam se gledaocima. To je duboko uvredljivo što je Milorad Dodik kazao, netačno i kontraproduktivno. Nisam siguran da je primjereno odgovarati na takve stvari”, poruka je Dodika.

Nova knjiga akademika Esada Duakovića “Dostojanstvo govora i govor dostojanstva” je u prodaji, a riječ je o zbirci kolumni intelektualca koji govori u trenutku kada je ključno da akademska zajednica ne zašuti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare