Duraković: To je jedna velika prevara!

Vijesti 26. okt 202217:34 2 komentara
N1

Prethodna dva dana u Bosni i Hercegovini obilježena su protestni skupovi. Prije dva dana u Sarajevu ispred OHR-a, jučer u Banjaluci, u organizaciji vladajuće koalicije u Repiblike Srpske. Akademik Esad Duraković bio je jedan od onih koji je pozvao građane da izađu na protest ispred OHR-a i mišljenja je da bi ovakva vrsta pritiska mogla promijeniti odluke visokog predstavnika.

“Ja se nadam da mogu, iako je teško očekivati. Cilj protesta je da se upozori visoki predstavnik i međunarodna zajednica da se odustane od nametnutnih odluka za koje smatram da su štetne za državnost BiH”,  rekao je Duraković.

Komentarisao je i činjenicu da je na protestima ispred OHR-a ovog puta nije bilo predstavnika stranaka, ni onih na vlasti, a ni opozicionih.

“Ja pratim sve posljednje proteste koji su se događali. Sve je manje ljudi i indikativno je da je jako mali odziv ljudi. Naša javnost i građani su indolentni, apatični i ništa ih se ne tiče. Budućnost BiH je u motivaciji njenih građana da se očuva budućnost BiH. U prošlim protestima su bili angažirani političari i bilo je više prisutnih. Međutim, ovaj put, po mom dubokom uvjerenju, političari su omamljeni rezultatima izbora, kombinatorikom u podjeli fotelja. Oni se bave onim trenutnim i ono što je u dometu jednog izbornog ciklusa. Oni nemaju državničke kapacitete i viziju”, kaže akademik Duraković za N1.

Poput DF-ovog Zlatana Begića i Duraković je odluku Schmidta nazvao aparthejdom.

“Ako većina bude podređena, bez obzira koji je narod u pitanju, ako je podređena dominaciji manjine i nisu ravnopravni, onda je to parthejd. To je dramatično kršenja prava građana. Ja sam za građansku BiH”,  kazao je Duraković.

Istakao je da međunarodna zajednica ciljano održava ovakvo stanje, da nisu sankcionisali one snage koje su destruktivne i žele disoluciju BiH.

“Treba implementirati odluke Suda za ljudska prava. One su izostale u intervenciji Schmidta. Međunarodna zajednica je kreirala BiH kao nefunkcionalnu državu i jedino međunarodna zajednica može da nas izvede iz te situacije, ali ne jačanjem antoganizama i nacionalizama”, kazao je.

Standardi i međunarodni odnos prema BiH je nekorektan i tu su dosljedni, kaže Duraković i dodaje: “Međunarodna zajednica nas udaljava od samih sebe tumačeći ovu zemlju kao nefunkcionalnu. To je jedna velika prevara. Gdje imate u svijetu da predsjednik jedne države javno i tajno radi protiv te države, a da nema sankcija za to?!”.

Odluka o državnoj imovini koja se još čeka

Kaže da se ide ka podjeli BiH po etničkim stavovima.

“Imali smo agresiju gdje su se susjedne države borile za teritoriju BiH i danas je moguće da se to desi i ostaje da se vidi da li će bosanske patriote pristati na to”, rekao je Duraković.

Mišljenja je da su poruke sa sinoćnjeg skupa iz Banjaluke vladajuće opozicije upućene upravo Sarajevu.

“Ja mislim da je upućeno Sarajevu, Beogradu i međunarodnoj zajednici. Nema bitne razlike vlasti i opozicije u RS. Kada je u pitanju BiH tu su isti, oni su za očuvanje RS i pripajanju Srbiji. Dodik je govorio da je Beograd njegov glavni grad. Destruktivni subjekti u BiH mrtvare ovu zemlju 30 godina, a to je dug period da bi na kraju tog mrcvarenja kažu da ne možemo mi više ovako i da dođe do disolucije, to je strategija”, zaključio je Duraković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare