Duraković za N1 o intencijama stvaranja “Bošnjakistana” ili “Fildžanistana”

Vijesti 11. jan 202211:32 > 13:38 4 komentara

Vlade u Beogradu i Zagrebu vode agresijsku politiku prema BiH tvrdi akademik Esad Duraković. Dodaje da postoje i unutrašnji, ali i međunarodni faktori koji se prave da to ne vide. TIo međunarodne zajednice, pristaje na podjelu BiH, tvrdi on, i to na na način da dijelovi BiH se pripoje susjednim Srbiji i Hrvatskoj, a da ostane, kako Duraković kaže, nešto što je pogubno i za Evropu, ali i Bošnjake- "Bošnjakistan" ili "Fildžanistan".

“Tzv. lideri koji nemaju nikakvo pravo na taj počasni naziv. Čović, Dodik, ni Bakir se nije proslavio, i o njemu možemo govoriti na poseban način, su izvođači radova u BiH, tih politika beogradske i zagrebačke”, rekao je Duraković.

Sagovornik N1 dodaje da kada bi Međunarodna zajednica efikasno djelovala na vlade u Srbiji i Hrvatskoj zavrtanjem fondova, donacija, finansija, onda bi, navodi Duraković “izvođači radova otplutali na pučinu ili bi potonuli ispod površine”.

U EU kaže Duraković više ne vjeruje, jer je zabavljena sobom.

“Ne vjerujem više u budućnost EU jer ona očito puca po šavovima, jača u njoj desnica. Mislim da i Srbija i Hrvatska imaju jake lobističke centre, ulažu puno u lobije u svijetu, plaćaju ljude koji lobiraju protiv BiH, i veliki dio međunarodne zajednice, pristaje na tu težnju tuđmanovske i miloševićevske Hrvatske i Srbije da se BiH podjeli između te dvije zemlje i da ostane, kako se kaže, “Filfžanistan”, “Bošnjakistan”, zovite ga kako hoćete, koji je poguban i za Evropu i Bošnjake”, poručio je akademik.

Suština je u tome, kaže Duraković, da su u BiH većinski muslimani, to je kaže i Biden, predsjednik SAD, u toku devedesetih govorio- “da u BiH nisu muslimani, mi bismo sasvim drukčije reagirali”.

“To i Orbanizam potvrđuje, i Dodikizam, ako tako mogu reći. Bošnjaci su krivi zato što su muslimani, cilj je da se to podjeli, da se rasele, itd.”, zaključio je sagovornik N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare