Duraković za N1: Samo SAD može pomoći BiH, Evropa mirno posmatra kao 1992.

Vijesti 01. nov 202113:16 0 komentara
N1

Akademik Esad Duraković, pridružio se danas građanima na protestu ispred Historijskog muzeja u Sarajevu. Za N1 je kazao da je u Bosni i Hercegovini teška politička situacija koju može popraviti Amerika dok Evropa istovremeno mirno posmatra kao 90-ih.

Duraković je kazao da je veoma važno da građani iskažu svoj stav u ovom političkom kontekstu jer je trenutno, kako kaže, dramatična situacija u Bosni i Hercegovini.

“Ugrožena je državnost, ruši se ustavni poredak. Nažalost Evropa se ponaša kao i 1992. godine, mirno posmatraju nasrtaje na ustavni poredak, duboko nas je razočarao i visoki predstavnik. Mislim da su Sjedinjene Američke Države jedina snaga, zemlja i subjekt u svijetu koji danas može spasiti BiH bez nekog velikog napora. Za njih je to, možemo reći, sitnica”, kazao je Duraković.

Dalje je naglasio da treba smijeniti sve one koji nasrću na ustavni poredak BiH, ali da to nije konačno i pravo rješenje.

“Pravo rješenje je, a to može SAD uraditi, da se nametnu oštre sankcije Srbiji i Hrvatskoj, da se one prestanu miješati u unutrašnje stvari BiH u kojoj su HDZ i SNSD samo izvođači radova vlada iz ove dvije zemlje. Lično se uzdam u Ameriku i zbog toga što imamo sreću da je sada predsjednik Joe Biden koji je 90-ih godina pokazao veliko razumijevanje za tragediju BiH i koji je javno rekao pred američkim Kongresom da bi oni imali drugačiji odnos prema ratu u BiH da nisu muslimani. Nadamo se i apelujemo na Ameriku da nam pomogne”, naglasio je Duraković.

Komentarisao je i rad Matthewa Palmera, višeg zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova SAD-a koji je zadužen za izbornu reformu u BiH.

“Palmer je čovjek koji ne radi u interesu integralne i suverene BiH. On je očito naklonjen idejama i projektima HDZ-a koji je u vlasništvu Dragana Čovića, a to znači stvaranje trećeg entiteta i naredni korak je otcjepljenje. Dakle, njegova akcija i plan su negativni kada je riječ o BiH”, dodao je.

Mišljenja je da je narod u BiH predstavljen kao tri zaraćena plemena koje predstavljaju trojica poglavica umjesto institucija.

“Nijedan od tih nacionalnih lidera (Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik) ne bi smio pristati na to jer time devastira autoritet državnih institucija. Međutim, mene u svemu tome čudi to da međunarodna zajednica čak stimuliše takav odnos. Oni pozivaju na razgovore tu trojicu poglavica umjesto da problem iznesu pred institucije države. To je potpuno pogrešna strategija”, poručio je Duraković.

Podsjetimo, danas je od 10:00 sati počeo protest grupe građana kako bi zatražili pomoć Sjedinjenih Američkih Država i predsjednika ove države Joea Bidena u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, na koje se ovih dana, kako su naveli, vrši otvoreni institucionalni atak uključujući i prijetnju silom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!