Duratović za N1: Nećemo biti kurban za opoziciju u RS

Vijesti 21. nov 202222:34 2 komentara
Mirsad Duratović (N1)

Mirsad Duratović, kandidat Pokreta za državu za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, kazao je za N1 kako će Pokret imati pet od osam delegata u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda RS, ali da neće imati dvotrećinsku većinu jer će SNSD, najvjerovatnije, imati "tri Bošnjaka". To znači, kako je pojasnio, da će biti teže pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda ili apelacije pred entitetskim Ustavnim sudom.

Duratović je ponovio stav kako će Pokret za državu glasati za svoga kandidata Vojina Mijatovića, te je poručio opoziciji iz Republike Srpske, ako žele spriječiti Milorada Dodika i SNSD da imaju blokadu u državnom Domu naroda, da dio glasova daju kandidatu probosanskih stranaka.

“Sva priča koju je pokušala nametnuti opzocija, neki mediji i političari iz FBiH, da od nas zavisi da li će Dodik imati mogućnost blokade je suvišna, to je pokušaj da se ojača pozicija PDP-a i SDS-a. Mi nećemo dati podršku delegatu SNSD-a, a opozicija ima mogućnost da višak glasova da našem kandidatu i onda ćemo mi dobiti delagata u Domu naroda iz reda srpskog naroda. I onda imamo stopostotne garancije da niko neće moći blokirati procese. Ne možemo dati povjerenje SDS-u i PDP-u da će oni raditi za interese države, a kontra zaključaka NSRS-a”, kategoričan je bio.

Na pitanje reporterke N1 Snežane Mitrović zašto Pokret nije poslao zahtjev SNSD-u, kao što je učinio entitetskoj opoziciji, da podrži njihovog kandidata, Duratović je odgovorio da stranka Milorada Dodika ne treba njihovu podršku dodavši kako do danas niko iz opozicije nije kontaktirao Pokret da se sjedne i razgovara…

“Jesu slali poruke preko medija da nas pokušaj ubijediti. Samim time pokazuju apsolutnu neozbiljnost. Žele krivicu za svoj neuspjeh prebaciti na Pokret. Mi nećemo biti nikakav kurban niti žrtveno janje za opoziciju u RS”, poručio je Mirsad Duratović za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare