Duvnjak: Ne možemo Čavari ukrasti spisak sudija iz ladice

Vijesti 10. aug 202217:28 1 komentar
N1 (Arhiva)

Jasmin Duvnjak, član Kolegija Doma naroda FBiH i predsjednik Kluba Bošnjaka u Doma naroda FBiH o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH i pismu visokog predstavnika Christiana Schmidta upućenog predsjedniku i potpredsjednicima FBiH.

“Mi smo u Federaciji BiH već evo četiri godine taoci političkih zahtjeva, ambicija i želja HDZ-a. Oni su te želje, zahtjeve, na koje imaju potpuno pravo stavili kao uslov za formiranje izvršne vlasti u FBiH i blokirali su fuinkcionisanje te izvršne vlasti, odnosno blokirali su imenovanje nove izvršne vlasti, rukovodstva Federacije i nove Vlade, tako da imamo situaciju da nisu implementirani rezultati Općih izbora 2018. što znači da imamo antievropsku, antiustavnu, anticivilizacijsku situaciju”, kazao je.

Smatra da kada su u pitanju blokade u segmentu sudske vlasti, opstrukcija se provodi kroz jednostavnu činjenicu da nisu željeli da se popuni Ustavni sud FBiH. Sud danas ima pet sudija, od ukupno 9. Konkursna procedura za četiri suca provedena je prije nekoliko godina, nju je proveo VSTV, dodaje.

“Predsjednik FBiH Marinko Čavara drži tu listu u ladici, nikad je nije potpisao i dostavio Parlamentu FBiH na potvrđivanje. Mi jednostavno ne možemo ukrasti, oteti Čavari tu listu koja je kod njega, listu nedostajećih sudija da bi je mi u Domu naroda FBiH potvrdili i da bi Ustavni sud FBiH mogao da radi u punom kapacitetu, tek tada bi moglo raditi I Vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa”, kazao je Duvnjak.

Navodi da sada imamo jednu apsurdnu situaciju da oni koji se najviše pozivaju na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, a to su kolege iz HDZ i koji se bore za zaštitu prava konstituentnih naroda, četiri godine drže u pat poziciji i blokadi Ustavni sud koji sada ne može odlučivati o tom vitalnom interesu.

Prema njegovim riječima, bilo koje pitanje na nivou Federalnog parlamenta koje se proglasilo da je pitanje od vitalnog interesa ili na nivou neke od kantonalnih skupština ne može da prođe proceduru u Ustavnom sudu.

“Nema ko odlučivati. U ovom mandatu mi smo čini mi se imali samo jednu situaciju kada je kolokvijalno kazano, zaprijećeno povlačenjem vitalnog nacionalnog interesa, to je bila situacija od prije nekih dvije i po godine kada je Klub delegata Srba zaprijetio da će povući pitanje vitalnog nacionalnog interesa na odluku o imenovanju Komisije za vrijednosne papire FBiH i tada smo mi povukli tu odluku na doradu, pa je nakon nekoliko mjeseci došla nova odluka koja je kasnije usvojena, jer nismo smjeli rizikovati situaciju jer da je tada Klub delegata srpskog naroda povukao vitalni nacionalni interes mi bismo imali jednu apsurdnu situaciju, jednu pat poziciju kada je u pitanju ta Komisija jer bi to došlo na ovo Vijeće Ustavnog suda FBiH koje ne postoji i to se pitanje ne bi moglo razmatrati”, ističe i dodaje:

“Mnoga pitanja koja su dolazila na dnevni red Parlamenta FBiH a za koja nam je prijećeno da bi mogla biti proglašena pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa vraćena su na doradu, skidana s dnevnog reda i Vlada je povlačila neke tačke i ja sam jer sam se plašio da bi proglašavajući vitalni nacionalni interes to došlo u blokadu. Nisam se ja plašio da bi neki akti ugrozili nekoga nego da bi ovim svim silnim procedurama i silenjem da tako kažem procedura mi bili u situaciji da faktički ti akti ostanu po strani.

Lično sam kao član Kolegija Doma naroda i predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda nekoliko puta zvanično i u dopisima i sa parlamentarne govornice tražio od gospodina Čavare da nam dostavi listu sudija koji su prošli proceduru da konačno završimo ta imenovanja. Ovo što on radi je blokada funkcionisanja kompletnog sistema FBiH, obesmišljavanje političkog života jer kada blokirate imenovanje izvršne vlasti, kada blokirate funkcionisanje Ustavnog suda, držite cijeli sistem u blokadi, ugrožavate demokratski život FBiH i prava, interese i pozicije svih građana. To stanje je nedopustivo, ali mi smo bili nemoćni da tu blokadu otklonimo, volio bih da je reakcija Schmidta došla mnogo ranije.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare