Dvije godine nakon blokade Uborka: Kazne za građane, deponija na istom mjestu

Vijesti 11. dec 202119:04 1 komentar
N1

Članovi Udruženja „Jer nas se tiče“ iz Mostara dobili su uvjetne kazne u iznosu od 500 KM zbog počinjenog prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru jer su 2019. godine onemogućili ulazak vozilima komunalnih preduzeća u deponiju Uborak i na taj način blokirali odvoz smeća u gradu. Iako se kako tvrde aktivisti ovim kaznama pokušava spriječiti njihovo dalje djelovanje, od svoje borbe i zacrtanih ciljeva neće lako odustati.

Tačno dvije godine su prošle otkako je više od 100 policajaca primjenom sile deblokiralo deponiju Uborak uprkos pružanju otpora mještana koji žive u njenoj neposrednoj blizini. Među okupljenima je bio i Husnija Greljo, zbog čega je danas s novčanom kaznom u rukama

“Ja mislim da je to sve smišljeno rađeno da mi ne bismo obustavljali rad nelegalne deponije. Nelegalna je jer nemaju nikakve papire za rad, a pored toga ugrožava nama život nama, našoj djeci”, rekao je Husnija Greljo, mještanin.

Kaznu je dobio i Nusret Džeko, koja kako tvrdi neće pokolebati ni njega ni ostale aktiviste u njihovim namjerama. Kažu da ih nikakve kazne neće spriječiti da se ponovo okupljaju i da se bore za svoja prava kako bi spriječili ove nemile prizore u neposrednoj blizini svojih domova.

“Ne daj Bože neće nas spriječiti kazna, nek oni šalju koliko god hoće kazni, mi smo ih spremni plaćati”, rekao je Nusret Džeko, mještanin.

Iako su Grad Mostar, javna preduzeća “Komos”, “Parkovi” i “Deponija” povukli tužbu od 700.000 KM, članovi Inicijative ne odustaju od svoje tužbe protiv Federalnog ministarstva turizma i okoliša zbog Plana prilagodbe za čiju je provedbu neophodno osigurati 4,7 miliona eura. Kao razlog navode nepostojanje garancije o tome u kojem će vremenskom roku deponija biti zatvorena.

“Mi sigurno nećemo povući tu tužbu bez obzira na sve apele od strane Gradske uprave da mi to povučemo bi oni mogli dobiti kreditna sredstva od MMF-a, međutim mi ne odustajemo od te tužbe i sigurno je nećemo povući.”, rekao je Nijaz Hodžić iz Inicijative jer nas se tiče.

Ipak Gradska uprava potpisala je sa Evropskom razvojnom bankom mandatno pismo s ciljem rješavanja zbrinjavanja čvrstog otpada čime je potvrđeno njihovo učešće kroz osiguravanje dugoročnog finansiranja u obliku državnog kredita.

“To je banka koja nas od početka procesa prati u svemu, ovo je pismo koje ne obvezuje ništa ni njih ni nas, već iskazuju interes da bi financirali taj projekt. Nama sada slijedi nadam se kratak period u kojem će banka revolvirati projekt vidjeti što bi to radili, ako daju zeleno svjetlo mi bi onda imali otvoren put prema financiranju. Ono što trenutno radimo je ishodovanje svih mogućih dozvola.”, rekao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Za to vrijeme aktivistima i mještanima i dalje stižu sudski pozivi za davanje iskaza u svojstvu okrivljenih u vezi njihovog učešća na protestima. Poručuju, uprkos svemu, u borbi će istrajat sve dok se deponija na Uborku u potpunosti ne zatvori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare