Dvije velike fotografije presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića stoje na zidu u Općini Istočno Sarajevo

Vijesti 23. sep 202423:12 0 komentara
"X"

Iako su presuđeni, ratnim zločincima u Bosni i Hercegovini se daje i dalje previše na značaju pa tako u obliku grafita, murala ili slika im "odaju počast". Jedna takva situacija je zabilježena u Općini Istočno Sarajevo u čijim prostorijama je istaknuta, ne jedna, već dvije velike fotografije zločinca Ratka Mladića.

Dakle, riječ je o službenim prostorijama na području Bosne i Hercegovine, a koje finansira ista ta država u kojoj su ovakvi i ostali ratni zločinci komandovali za vrijeme rata 1992-1995. godine u kojoj je stradao veliki broj, većinski, bošnjačkog naroda. U istoj toj državi je počinjen genocid na području Srebrenice za koji su također po određenim tačkama optužnice proglašeni krivim u sudu u Haagu neki na višegodišnje kazne zatvora, a neki doživotno.

Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Sada se pri ulasku u Općinu Istočno Sarajevo odmah može uočiti ogromni lik ratnog zločinca Ratka Mladića, a čemu je svjedočio i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica koji se o tome oglasio na platformi “X”.

“Odeš kao građanin, da uzmeš uvjerenje o državljanstvu i dočeka te ovo u opštini. Javna institucija. Ali zato mene saslušavaju zbog ‘raspirivanja mržnje'”, napisao je Suljagić koji je inače porijeklom iz Bratunca, ali s obzirom na to da boravi u Sarajevu, u Istočnom Sarajevu podiže dokumente.

Inače danas je objavljena i informacija da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obustavilo istragu protiv Emira Suljagića, Reufa Bajrovića i Bakira Izetbegovića zbog krivičnog djela Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti nakon što je krivičnu prijavu podnio Slaven Raguž, federalni zastupnik i predsjednik HRS-a. U obrazloženju državnog Tužilaštva navodi se kako nema dokaza da su osumnjičeni učinili ono za što su prijavljeni.

“Sporne izjave osumnjičenih Emira Suljagića, Bakira Izetbegovića i Reufa Bajrovića kada se promatraju s aspekta postojanja bitnih elemenata koji čine biće ovog krivičnog djela ukazuju na lični stav osumnjičenih, te stoga njihove izjave ne dostižu potreban i dovoljan nivo koji bi mogao potaknuti na nasilje, ili mržnju, usmjerenu protiv grupe osoba ili člana određene grupe s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, u konkretnom slučaju u odnosu na pripadnike hrvatskog naroda, iz čega proizlazi da se u ovom slučaju više radi o uvredljivim izjavama koje kao takve nisu podobne da izazovu nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost, niti su podobne da potaknu na nasilje ili mržnju protiv pripadnika hrvatske nacionalnosti, te uvažavajući odredbe člana 10. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava koja kao i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, garantuju svakoj osobi slobodu mišljenja, ali istovremeno propisuje da svako pozivanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju koje predstavlja poticanje na diskriminaciju treba biti zabranjeno zakonom. Ovaj zahtjev ne podrazumijeva obaveznu kriminalizaciju takvih postupaka”, objavilo je Tužilaštvo, prenosi Bljesak.

Inače, oni su nekoliko puta saslušani po ovoj prijavi, a Suljagić je tom prilikom Tužilaštvu BiH rekao da se ne želi izjašnjavati te da smatra da je otvaranje istrage nezakonito i neosnovano.

Suljagić je na platformi “X” prokomentarisao i obustavljanje istrage protiv njega:

“A što se ovoga tiče, sada je pitanje ko će i kako namiriti to što sam javno oblaćen i potvoren zbog potpuno frivolne odluke tužiteljstva da otvori istragu? Prijava je podjednako mogla biti i odbačena bez javnog ponižavanja i pozivanja na saslušanje”.

A kada je riječ o fotografijama presuđenog zločinca Ratka Mladića u Općini Istočno Sarajevo, važno je istaći da raniji medijski natpisi o istoj datiraju i mnogo ranije što znači da su one na tom mjestu već duže vrijeme i da se nikada nije reagovalo da se uklone.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!