Džaferović nakon sastanka s Escobarom: Mir i stabilnost će biti sačuvani

Vijesti 08. nov 202111:04 > 11:13 1 komentar
N1

Niko nema pravo u Bosni i Hercegovini da unilateralno uništava dostignuti nivo reformi i izgrađenost institucija BiH - podcrtao je to u svome obraćanju javnosti član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabrielom Escobarom.

Sljedeća jako bitna i važna poruka je da BiH mora nastaviti svojim evropskim putem, sa ispunjavanjem obaveza iz Mišljenja Evropske komisije i iz usvojenog programa reformi. Sljedeća stvar koja je istaknuta od Escobara je ekonomska saradnja u području regiona Zapadnog Balkana. Potrebno je da države Zapadnog Balkana ekonomski sarađuju u okviru regionalnog tržišta, u okviru Berlinskog procesa pod okriljem Evropske unije“, izjavio Džaferović.

Dodao je kako je Escobaru kazao da je naša zemlja 10. novembra prošle godine potpisala niz dokumenata kada je u pitanju regionalna ekonomska saradnja, ali je naveo i da se moraju raščistiti inicijative iz Beograda, Tirane i Skoplja kada je u pitanju “Otvoreni Balkan”.

Što se mene tiče, BiH treba da ide putem regionalne saradnje. Imamo usvojene dokumentacije i treba pristupiti implementaciji tih dokumenata“, rekao je.

Član Predsjedništva BiH Džaferović je kazao i da je na sastanku sa Escobarom podcrtao da je sadašnja blokada institucija BiH apsolutno neprihvatljiva.

Institucije se odmah moraju deblokirati. Nema nikakvog umanjenja dostignutog nivoa reformi i niko neće moći postići nikakav rezultat na tom planu. Treba da ispunjavamo ovih 14 prioriteta i u okviru toga je i pitanje Izbornog zakona i državna imovina. Ono što sam kazao je da je vrlo važno da se sagleda odnos BiH i naših susjeda i rješavanje otvorenih pitanja, prije svega Ugovora o granici. Odmah sa Srbijom i Hrvatskom treba da se finalizira proces zaključivanja ugovora o državnoj granici onako kakvo su bile na dan priznavanja BiH. BiH mora imati pristup otvorenom moru kad je u pitanju Hrvatska i mislim da bi to jako relaksiralo ukupne odnose u regionu. Dalje je odluka o imovini, kao i presude Haškog tribunala koje se moraju poštovati“, istakao je Džaferović.

Ponovio je kako je put BiH da izgrađuje reforme, da sarađuje u regionu na ovim principima i da ide evropskim putem.

Na pitanje reporterke N1 da li se Escobarom razgovarao o članu Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, te šta misli o Dodikovim sastancima sa premijerima Mađarske i Slovenije, Džaferović je odgovorio kako se “nije bavio Dodikom”, niti je razgovarao o Dodiku.

Oni će imati sastanak i oni će razgovarati o tome. Za mene je važno da je Escobar rekao da nema nikakvog, niti može biti bilo kakvog unilateralnog umanjenja reformi unutar BiH, unilateralnog tumačenja ili destruiranja bilo koje reforme u BiH. Sve smo radili u skladu sa Dejtonskim sporazumom“, istakao je Džaferović.

Dodao je i da ne bi želio da nagađa o sastancima Dodika sa Orbanom i Janšom, kao ni to šta je radila predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović te podcrtao sljedeću stvar: “Za BiH je najbitnija stvar mir i stabilnost da će biti sačuvani, niko ne može svojom akcijom unilateralno uništavati reforme u BiH“.

Dodao je kako BiH trebamo kao multietničku državu te da moramo i trebamo razvijati našu regionalnu saradnju u skladu s principima koji su usvojeni u Sofiji prošle godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare