Džaferović: Zapadni Balkan je dio EU, ali nije dio evropskih institucija

Vijesti 23. jun 202215:14 > 15:25 2 komentara
N1

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH iz Brisela je nakon sastanka sa Evropskim vijećem poručio da se vodila otvorena rasprava koja je pokazala da postoji potpuno jasna i nedvosmislena evropskih perspektiva svih država Zapadnog Balkana za članstvo u Evropskoj uniji.

Džaferović je kazao da se radi se o vrlo važnom sastanku koji je bio posvećen državama Zapadnog Balkana koji nisu postali članica EU.

“Sastanak je bio sa Evropskim vijećem. Data je podrška svim državama, da što prije ispune uvjete i da što prije to urade prije će postati članice. Mene je interesirala pozicija BiH, pogotovo nakon što je EK preporučila Evropskom vijeću da se dodijeli kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, očigledno iz geostrateških i geopolitičkih razloga. Ja smatram i to sam rekao na ovom sastanku, da bi bilo nepravedno da BiH bude izostavljena u ovom trenutku iz pozicije kandidata za članstvo ili dodjele kandidatskog statusa. Također, iz geostrateških i geopolitičkih razloga, imajući u vidu kroz šta je BiH prošla i dužinu našeg evropskog puta koji traje praktično od 1999. godine od Pakta stabilnosti koji je tada održan u Sarajevu”, naveo je Džaferović.

Osim toga, Džaferović je istakao da je zamolio Evropsko vijeće da se BiH dodijeli status kandidata za članstvo u Uniji.

“Da li će to biti, ne znam. Kakvu će odluku donijeti, teško je u ovom trenutku kazati. Ono što sigurno mogu reći je da će u budućnosti biti mnogo bliskiji odnos država Zapadnog Balkana, pa i BiH, sa administracijom EU. Šta će to konkretno značiti, teško mi je da u ovom trenutku kažem i na kraju će dati rezultat članstvo u EU. Mislim da se pomalo mjenja ta filozofija, da je prisutna svijest da EU mora mnogo više da vodi računa o zemljama Zapadnog Balkana i Zapadnom Balkanu koji je praktično njen dio. Zapadni Balkan je dio EU, ali nije dio evropskih institucija”, naveo je Džaferović.

Prema Džaferovićevim riječima, niko nije protiv evropske perspektive Zapadnog Balkana odnosno svi su snažno za to, ali postoje različita mišljenja kada je u pitanju način integracije, ispunjavanju uvjeta od države do države.

“To su detalji o kojima ne bih želio da govorim. BiH ima snažnu podršku, da postoje brojne države koje podržavaju bezuvjetni kandidatski status, ima država koje kažu da mora da ispuni prvo uvjete koji su pred njom postavljeni, ali su svi za evropski put BiH i drugih država Zapadnog Balkana”, pojasnio je Džaferović.

Osim toga, Džaferović je objasnio zbog čega nisu usvojeni zakoni koji su neophodni za dobvijanje kandidatskog statusa BiH  za članstvo u Uniji.

“Zakone o VSTV-u, dopune, Zakon o javnm nabavkama i sprečavanju sukoba interesa, mi te zakone imamo, radi se o potrebnim dopunama koje su usvojene u Predstavničkom domu. To je dom koji je odraz izbornih rezultata. To je demokratski dom, on je usvojio to. Ogromna većina koja je iskazana u tom Predstavničkom domu je usvojila te zakone. A kažu da smo usvojili te zakone, da bi danas bila potpuno drugačija situacija kada je u pitanju kandidatski status. Nisu prošli u Domu naroda, gdje postoji taj tzv. etnički veto. To ovdje ljudi u Briselu, administraciji, Evropskoj komisiji, treba da znaju. Treba poslati poruku javnu toj ogromnoj većini koja želi kandidatski status, što brži evropski put i ohrabrio je i obeshrabrio one snage koje su glasale protiv tih zakona, a znate koje su to snage. I ja se zalažem za tu politiku”, rekao je Džaferović.

Na kraju, Džaferović kaže da ovo što danas Ukrajina proživljava, BiH je to proživila 90-tih. godina te još jednom je naveo da se nije vodilo računa o geostrateškim i geopolitičkim razlozima za BiH i da to, kako kaže, nije pošteno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare