Džemail dijeli limunade učesnicima Marša mira: “Komšija me imao na nišanu, ali me nije ubio. Nisam ni ja njega”

Vijesti 08. jul 202412:40 0 komentara
N1

Na punktu preminulog Mehe Memića koji se nalazi na ruti od Nezuka do Liplja, a gdje Križevljani već petnaestak godina spremaju osvježenje za učesnike razgovarali smo sa Džemailom Hamidovićem.

Džemail Hamidović dijeli limunade, na punktu preminulog Mehe Memića. Naime, kazao nam je kako nikada neće odustati od ovoga uprkos brojnim iskušenjima.

“15 godina kako dijelimo učesnicima Marša mira limunade, kafu, čajeve, neku voćku… Poselamio bih sve koji su u Maršu mira, da istrajemo do kraja. Imali smo namjeran incident. Križevljani, u ime rahmetli Mehe Memića svoju tradiciju održavaju 15 godina. Naslijedili smo njega i idemo do kraja. Ovo su naša lična sredstva. Uvijek ćemo biti tu. Nikada nismo imali problem ovih 15 godina. Do danas”, kazao je Hamidović.

Potom se osvrnuo na kamion pun drva iz Bijeljine koji pokušao da prođe ovom lokacijom.

“Nikada niko nam nije stao na put. Niko nas nije ometao. Pitali smo vozača ko ga je poslao. Rekao nam je da nije znao za ovaj slučaj. To je nemoguće. Zna se da 8. jula kreće kolona. Nije se bunio. Da se bunio, ne bi bilo dobro. Ovo je neko napravio da se desio. Smatram da je provokacija. Moguće da griješim, ali istrpit ćemo do kraja. Ne mogu nam ako Bog da ništa. Želim svima koji su u Maršu mira da dobro prođu. Samo da svi stignu zdravo. Ne mogu kako hoće, ali ne dokle hoće”, kazao je Hamidović.

Na kraju razgovora za N1 kazao je nekoliko detalja iz ratnog perioda.

“Oni koji su protiv ovog, ali i svi koji smatraju da nije bio genocid neka poreknu ako mogu. Svijet sa dokazima prihvatio. Bio sam patriota. Imali smo lovačke puške, konzerve. Sa komšijom sam bio prsa u prsa. On je mene mogao da ubije, ali nije. Pustio me. Jedne prilike sam i ja mogao njega, ali nisam. Rekao mi je da smo sada jedan jedan. Sa tim komšijom sam i danas u jako dobrim odnosima”, kazao je Hamidović.

Sve detalje Marša mira možete pratiti uživo na ovom LINKU. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!