Economist o projektu Vareš: “Primjer kako se može oživjeti grad kada se politički i etnički interesi ostave po strani”

Vijesti 07. dec 202316:47 0 komentara
N1

Ugledni Economist pisao je o projektu Vareš, navodeći kako je to primjer kako se kroz investiciju može “oživjeti grad” kada se “politički i etnički interesi ostave po strani”.

Kako navodi Economist, Evropska komisija je 8. novembra objavila oštar izvještaj o Bosni i Hercegovini, u kojem se spominje “infiltracija kriminala” u politici, pravosuđu i ekonomiji zemlje.

Također je spomenut nacrt zakona u bh. entitetu Republici Srpskoj (RS) koji bi mnoge grupe civilnog društva klasificirao kao “strane agente”.

Komisija je ipak preporučila da EU otvori pristupne pregovore sa BiH ako se ispune određeni uslovi.

Nema šanse da budu (uslovi ispunjeni) u doglednoj budućnosti. Na 28. godišnjicu mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni, politika je i dalje rat drugim sredstvima”, navodi Economist.

Ističe se također da se od septembra u Sarajevu “vodi bitka zastava”.

Džinovski bosanski ratni transparent podignut je blizu granice Republike Srpske. Sada je telekomunikacioni toranj koji gleda na grad osvetljen srpskim bojama; nalazi se na planini sa koje su Srbi granatirali glavni grad u kojem većinom žive Bošnjaci tokom opsade 1992-95”, navodi se, te se dodaje da je predsjednik entiteta RS, Milorad Dodik, prošlog mjeseca izjavio da bi svi Srbi trebali da žive u jednoj državi, što bi značilo raspad BiH.

Međutim, ističe se da “nije sva nada izgubljena”.

Objašnjava se da je u Varešu, koji je kao i druga mjesta u BiH patio zbog “neuspjeha političara da državu stave ispred etničkih i ličnih interesa”, sada raspoloženje drugačije.

Naime, u januaru jedna britanska rudarska firma treba da počne proizvodnju, vađenje srebra, olova i cinka. Adriatic Metals ovdje istražuje od 2017. godine. Kada završi planiranu investiciju od 250 miliona dolara u projekat, kako je izjavio Paul Cronin, generalni direktor, to će biti najveća pojedinačna poslijeratna privatna investicija u BiH.

Godine 1991. Vareš je bio dom za 22.200 ljudi. Danas ih, prema riječima gradonačelnika Zdravka Maroševića, ima jedva 8.000. Rat i kolaps rudarske industrije doveli su do egzodusa. Uz malo poslova, Vareš ima mnogo više starih nego mladih. Ovdje je 2022. rođeno 91% manje beba nego 1991. godine.

Navodi se da je, kao i drugdje, u Varešu tema rudarstva jednako kontroverzna.

Kritičari kažu da kompanija plaća niske koncesione naknade. Ekolozi i nadležni iz susjednog Kaknja navode da zagađenje iz rudnika počinje da truje njihove izvore vode”, navodi se.

Cronin odbacuje ove tvrdnje, te da je izjavio da su inspektori vlade opovrgli te navode.

U Bosni i Hercegovini, politička akcija je često način na koji različite grupe biraju da uzmu svoj dio”, navodi Economist.

Ističe se da je do sada otvoreno 750 radnih mjesta, te da su dvije trećine zaposlenih iz lokalnog stanovništva.

Cronin je rekao da bilo kakav direktan posao “indirektno stvara još dva”.

Economist piše da se prazni stanovi preuređuju za smještaj radnika iz drugih dijelova BiH i iz inostranstva. Također se navodi primjer Daria Dodika, koji vodi lokalni restoran, te da je on zaposlio šest novih radnika koji su došli kući iz inostranstva, od kojih bi četvero trebali da rade u sklopu njegovog ugovoru za pružanje usluga rudarima.

Oživljavanje grada pokazuje da kada se politički i etnički interesi ostave po strani, dolaze investicije, otvaraju se radna mjesta i zaustavlja se lokalno propadanje. To je već bio slučaj u gradovima kao što je Goražde, koje ima uspješnu industriju autodijelova, a da ne spominjemo Sarajevo, koje ima IT sektor u procvatu”, navodi se.

Economist navodi da je Marošević izabran za gradonačelnika na listi najveće hrvatske stranke u BiH.

Sve velike bosanske stranke su etnički zasnovane. Na vlasti dijele poslove i ugovore prijateljima”, navodi se.

Maroševiću je bilo dosta toga, te je napustio svoju stranku u septembru.

Ovo je država lopova”, rekao je on za Economist.

Kada rudnik počne s radom, kaže on, “počeće da se vrte i svi ostali točkovi koji su bili zaustavljeni u posljednjih 30 godina.”

To znači poslove, prihode i budućnost za grad koji je umirao, piše Economist.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!