Edmond Offermann i Ismail Bandora odlikovani posebnim priznanjem UNSA

Nauka 19. dec 202213:34 1 komentar
F.Z./N1

Na današnjem svečanom događaju u okviru obilježavanja 73. godišnjice osnivanja Univerziteta u Sarajevu dodijeljena su posebna priznanja domaćim profesorima, ali i dva dodatna priznanja kojima su odlikovani Edmond Offermann i Ismail Bandora.

Danas su, naime, dodijeljena posebna priznanja domaćim profesorima sa Univerziteta u Sarajevu kroz dodjelu počasnih zvanja profesora emeritusa, pa će u tu čast danasbiti promovisano deset sarajevskih profesora i profesorica.

“Radi se o uglednim radnika na UNSA koji su radni vijek utkali u srž razvoja univerziteta”, saopštio je rektor Rifat Škriljelj, dodavši kako Univerzitet danas ide u korak sa razvijenijim univerzitetima, iz razvijenijih zemalja.

F.Z./N1

Dodijelit će se i dva posebna priznanja – priznanje počasnog doktora nauka doktoru Edmondu Offermannu za doprinos razvoju infrastrukture za istraživanje na UNSA u polju fizike. Drugo priznanje ‘počasni ambasador Univerziteta u Sarajevu’ dodjeluje se profesoru Ismailu Bandori iz Jordana koji je djela 11 bh. autora preveo na arapski jezik.

Edmond Offermann, koji je u Sarajevo stigao iz New Yorka, a odlikovan je, osim spomenutog, i za doprinos razvoju Sarajeva kroz donirnanje za obnovu trebevičke žičare, istakao je zahvalnost i nadu da će njegova pomoć doprinijeti ne samo naučnicima, nego i poduzetnicima koji će ostati u BiH.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Ismail Bandora, koji je na arapski preveo više od deset bh. knjiga iz najrazličitijih oblasti, istakao je da je ovaj čin doprinio upoznavanju bh. književnosti kod tamošnje publike. Za njega, dodao je, to je misija koja za cilj ima predstaviti duh Bosne.

Pored niza drugih svečanosti, 22.12. biće upriličena i promocija doktoranata UNSA, nakon čega će se organizovati i dodjela nagrada za nauku za preko 170 istraživača.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare