Eichhorst u Potočarima: EU stoji uz žrtve uvijek

Vijesti 11. jul 202311:13 0 komentara
N1/F.Z.

Angelina Eichhorst, generalna direktorica za Evropu u Službi za vanjske poslove Evropske unije, stigla je u posjetu BiH i sa šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom došla u Memorijalni centar u Potočarima kako bi odala počast svim žrtvama u ime Evropske unije, u ime visokog predstavnika Joseppa Borrella i u svoje lično ime.

“To što se desilo na ovim prostorima prije 28 godina ne može, neće i ne smije nikada biti zaboravljeno. Tu smo također i da još jednom ponovimo poruku da se ovako nešto nikada više ne smije ponoviti. Samim dolaskom u Potočare pokazujemo svoje razumijevanje i želimo bolje da razumijemo sve ono što se dešavalo, ali iznad svega da ponovimo svoje opredjeljenje da se ovako nešto ne smije više ponoviti”, kazala je okupljenim novinarima.

Podsjeća da će danas 30 žrtava genocida konačno naći svoj smiraj.

“To su bili očevi, braća, prijatelji. Najstariji među njima 65, najmlađi 15 godina. Važno je da im se iskaže poštovanje. Tu smo da to poštovanje iskažem i da sa porodicama i žrtvama podijelimo svu njihovu bol i patnju. Evropska unija stoji uz žrtve uvijek, u svakom trenutku i apsolutno”, kazala je i istakla:

“Oni koji negiraju genocid, oni koji glorificiraju zločine, svi oni revizionisti, vrijeme je i za njih da pokažu razumijevanje i dužno poštovanje prema žrtvama. Ja ih pozivam da to i urade”.

Sattler je kazao da su došli danas zbog žrtava.

“Tu smo da iskažemo svoje poštovanje. Dešavanje u Srebrenici su najmražnije poglavlje prošlog vijeka na evropskom kontinentu. Gledajući neku buduću perspektivu, ono što je izuzetno važno je pomirenje kao jedan od prioriteta na evropskom putu, ali pomirenje neće doći samo od sebe. Mora postojati jedan temelj za pomirenje. Prvi i osnovni temelj za pomirenje je pravda, da počinioci budu izvedeni pred lice pravde. Nažalost postoje još oni koji nisu procesuirani. Drugo, potrebno je da se ljudi pomire sa svojom prošlošću jer bez toga nema prave budućnosti”, kazao je.

Sve informacije o obilježavanju 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici pratite u našem Blogu uživo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!