Ekipa N1 u patroli sa policijom na tuzlanskim ulicama

Vijesti 12. dec 202218:19 0 komentara

Vožnja pod dejstvom alkohola ugasila je mnogo života - kako pješaka tako i samih vozača. Češće policijske kontrole spriječile bi mnogo saobraćajnih nesreća. Jednu od njih pratila je ekipa N1 koji su su proveli noć na tuzlanskim ulicama.

“Vaša količina alkohola u organizmu je 1,90 promila. Lišeni ste slobode na 12 sati i bit ćete u stanici do otrežnjenja”, bila je jedna od poruka policijskog službenika koji je tu noć kontrolisao saobraćaj na području Tuzle i riječ je o samo jednom od alkoholiziranih vozača koji su privedeni ili isključeni iz saobraćaja.

Dalje vozilo preuzima trijezna osoba, a ona u ovom slučaju pravi problem. Policija to pokušava mirno riješiti.

Policajci su je nakon toga pitali da li je ona konzumirala alkohol na šta je odgovorila da jeste veoma malo.

“Sjedi u vozilo i vozi, on ostaje”, poručili su joj policajci.

U slučaju bahatog ponašanja tu je i jedinica za specijalnu podršku.

Oni koji nisu mnogo pili – prođu nekažnjeno:

“0,17 promila znači dozvoljena količina”, pojasnili su iz policije.

Tokom noći mnogo događaja. Nijedno vozilo ne prođe bez kontrole.

Tako je jedan od zaustavljenih vozača prije svega bi nesnađen jer nije znao kako da otvori gepek i pokaže ptrebnu opremu jer automobil nije njegov već ga je posudio. Osim toga, alkotest je pokazao i određenu količinu alkohola.

“0,96 promila – imate više od dozvoljene količine alkohola u krvi. Dobit ćete prekršajni nalog u iznosu od 100 KM mjesec zabrane i dva kaznena boda. Nemate istaknutu registarsku tablicu na mjestu propisanim gdje treba da bude i zato ćete dobiti posebnu kaznu – 30 KM”, poručili su mu policajci.

“Imali smo još jednu aktivnost na području Kalesije tamo je isto bila pojačana kontrola tzv. akcija ‘Lijevak’. Bilo je više kontrolisanih vozila, zatekli smo više osoba koje su vozile pod uticajem alkohola, određen broj kriminalno aktivnih osoba je prošlo kroz tu akciju”, pojasnio je Ervin Ibrahimović iz Jedinice za saobraćaj MUP-a TK.

Ovakve česte i opsežne akcije kao i koordinisano djelovanje već je dalo rezultata. To potvrđuju statistike.

“Smanjen je ukupan broj saobraćajnih nesreća, naročito je smanjen broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodima. Tako prema evidentiranim pokazateljima broj poginulih osoba u prvih 11 mjeseci u odnosu na prošlu godinu je manji za 14 osoba”, dodao je Mirza Zukić, komandir Jedinice za saobraćaj Uprave policije MUP-a TK.

Tome su doprinijele i aktivnosti tokom dana, odnosno, presretači na putevima. Edina i njen kolega Zinedin na zadatku. Radarski uređaj ima devet kamera. Prati kretanje svih učesnika u saobraćaju.

“Ovaj uređaj ima i mogućnost snimanja ostalih prekršaja kao što je korištenje mobilnog uređaja za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnog pojasa, preticanje i prolazak kroz crveno. Sistem kreira i crne liste odnosno interesantnih potraga za osobama, registarskim oznakama i vozilima”, istakla je Edina Nuhanović iz Jedinice za saobraćaj MUP-a TK.

Korištenje mobitela tokom vožnje skoro je čest prekršaj kao i vožnja bez sigurnosnog pojasa. U slučaju nepravilnosti vozač bude zaustavljen, te mu izdaju prekršajni nalog:

“Ako nismo u mogućnosti na siguran način zaustaviti prekršajni nalog ćemo dostaviti putem pošte na adresu vozača”, dodali su.

Na adrese mnogih vozača dostavljen je takav prekršajni nalog. Samo prisustvo presretača povećalo je saobraćajnu kulturu u Tuzlanskom kantonu. Uskoro će biti instalirano i 20 AMPR kamera koje će kroz kreiranje baza vršiti praćenje osoba za kojima se traga ili koje su sigurnosno interesantne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!