MMF Washington: BiH hitno treba implementirati reforme!

Ekonomija 14. apr 201521:10 > 21:16
N1

Dobra vijest iz centrale Međunarodnog Monetarnog Fonda u Washingtonu. Svijet je zvanično izašao iz recesije, a doći će i do osjetnog ekonomskog oporavka u 2015. godini.

Na zvaničnom obraćanju delegata MMF-a zaduženih za kreiranje prognoze ekonomskog oporavka, između ostalih i Olivier Blanchard, viši ekonomista Fonda, donesen je zaključak da je ekonomija u većini dijelova svijeta u posljednih šest mjeseci zabilježila nevjerovatan napredak, čak od 3,5 do 6 procenata. Naš region i dalje bilježi 2 procenta.

Iz MMF-a su ponovili da je nedostatak volje za provođenje strukturnih reformi i dalje kočnica za ostvarivanje jačeg ekonomskog napretka, no očekuje se da će bh. delegacija uspjeti usvojiti neke od preporuka koje je MMF kreirao za našu zemlju. Preporuke se uglavnom odnose na unapređenje fiskalne stabilnosti, posebno kroz porezne reforme. Iako je BiH subjekt neharmoniziranog poreznog sistema, smatra se da se i u ovakvom ustavnom poretku mogu pojednostaviti zakoni. Zakon o radu je također „na stolu“, a odnosit će se na reorganizaciju javne uprave u smislu injektiranja kvalificiranije i mlađe radne snage u sistem. Za državne službenike više ne bi vrijedila izreka „zaštićeni kao medvjedi“ što znači da će svaki državni službenik savjesno i efektivno morati ispunjavati svoje obaveze, kao što je to slučaj i u privatnom sektoru gdje su „svi zamjenjivi“.

Smatra se da Bosna i Hercegovina ima potencijal za pridruživanje europskoj porodici, te da do toga može doći uspješnijim upravljanjem resursa države.

N1

Na zvaničnoj konferenciji raspravljalo se još o svjetkom ekonomskom napretku, te istakla se važnost cijena nafte na svjetskom tržištu, koje, prema ekonomistima Fonda, diktiraju ekonomiju u svijetu.

Nije se ulazilo u detalje o slabljenju dolara na tržištu, kao ni položaj nove AIIB koja parira MMF-u.

Glavni ciljevi MMF-a za naš region jeste podrška u tehničkom smislu, odnosno pružanje savjetodavnih preporuka za nadolazeće reforme, kao i ostvarivanje finalnih dogovora o predstojećem stand by aranžman, koji će biti imperativ u pregovorima ove sedmice.

Naša ekipa će prisustvovati sastancima koji počinju u srijedu 15. aprila i traju sve do nedjelje 19. aprila, te će prenijeti i mišljenja bh. čelnika o dogovorima.