InfoBIZ priča: Biznis u Gazi, prkosom do opstanka

Ekonomija 05. feb 201618:38 > 18:38
N1

Bilo je i vremena kada je putna agencija Nabila Shurafa koja se nalazi u Gazi dnevno realizirala mnoge letove prema Londonu, Parizu, New Yorku ili gradovima širom arapskog svijeta. Danas, sretan je ako itko i kroči u njegov ured, i to oni rijetki koji uspijevaju napustiti Gazu.

“Bilo je lako, imali smo slobodu kretanja, Rafah granica je bila otvorena 24 sata dnevno. Ekonomija je cvjetala u Gazi. Sve su opcije bile otvorene. Lako ste mogli do Jordana preko Kralja Hussein mosta ili pak do Ben Gurion aerodroma.” – kaže Nabil Shurafa.

Nazad u vrijeme, kada je Gazom vladao Egipt, bilo je moguće tek tako ‘skoknuti’ do Kaira, granice nisu postojale. Agencija Shurafa je bila i dio alijanse British Airwaysa i Air France-a.

“Kada kažu da će Vam ograničiti kretanje, to je direktno udar i na slobodu čovjeka, a o ekonomskim prilikama i da ne govorimo. Ovo je period kada ste sve uštede potrošili kako biste opstali” 

Gaza je otvorila svoj aerodrom 1998. godinie, ali nakon bombardovanja od strane Izraela, potpuno je uništen u 2000. godini.
No, svaki mjesec Egipt dozvoli ulazak oko hiljadu stanovnika Gaze, uglavnom radi posla, zarade i borbe za opstanak. Shurafa ovom prilikom organizira putne aranžmane.

Od 1994. do 2000. njegova agencija je izdavala 6.000 aviokarata godišnje. Prethodne godine izdao je tek 120. Trenutno zapošljava nekoliko najbližih saradnika tek da bi održali agenciju kao prkos neprijatelju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.