Acemoglu, Johnson i Robinson dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju 2024

Ekonomija 14. okt 202412:08 0 komentara
Stian Lysberg Solum / NTB / AFP

Daron Acemoglu, Simon Johnson i James Robinson dobili su Nobelovu nagradu za ekonomiju 2024. godine "za proučavanje kako se institucije formiraju i utiču na prosperitet", objavila je u ponedjeljak Kraljevska švedska akademija nauka.

Prestižna nagrada, formalno poznata kao Sveriges Riksbank nagrada za ekonomske nauke u znak sjećanja na Alfreda Nobela, posljednja je nagrada koja će se dodijeliti ove godine i vrijedna je 11 miliona švedskih kruna (oko 1,9 miliona konvertibilnih maraka).

“Smanjenje ogromnih razlika u prihodima između zemalja jedan je od najvećih izazova našeg vremena. Laureati su pokazali važnost društvenih institucija za postizanje ovoga”, rekao je Jakob Svensson, predsjednik Komiteta za nagradu ekonomskih nauka.

Nagrada za ekonomiju nije jedna od originalnih nagrada za nauku, književnost i mir stvorena voljom pronalazača dinamita i biznismena Alfreda Nobela i prvi put dodijeljena 1901. godine, već kasnija nagrada koju je ustanovila i financirala centralna banka Švedske 1968.

Nagradom za ekonomiju dominiraju američki akademici od njenog osnivanja, dok istraživači sa sjedištem u SAD također imaju tendenciju da čine veliki dio dobitnika u naučnim oblastima za koje su prošle sedmice proglašeni 2024 laureati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!