Američka kompanija Boeing povećava plaće radnicima za 25 posto

Ekonomija 08. sep 202418:02 0 komentara
Ilustracija: Shutterstock

Američka kompanija Boeing je u nedjelju saopćila da je postignut okvirni dogovor sa sindikatom koji predstavlja više od 32.000 radnika na američkom pacifičkom sjeverozapadu, koji bi mogao pomoći u sprečavanju mogućeg štrajka već 13. septembra.

Predloženi četverogodišnji sporazum, koji uključuje generalno povećanje plaća od 25% i obavezu izgradnje narednog komercijalnog aviona u području Seattlea, rana je pobjeda za novu izvršnu direktoricu Boeinga Kelly Ortberg, koja je preuzela dužnost prošlog mjeseca.

Dogovor također uključuje 12 sedmica plaćenog roditeljskog odsustva, poboljšanu zaštitu na radu, poboljšane penzije i druge beneficije. U četvrtak bi ga trebali odobriti radnici tvornice Boeinga u blizini Seattlea i Portlanda koje predstavlja Međunarodno udruženje mašinista i radnika u svemiru (IAM).

Prihvaćeni dogovor osigurao bi kontinuiran rad za Boeing u vrijeme kada proizvođač aviona troši veliki novac i pokušava povećati proizvodnju svog najprodavanijeg 737 MAX na ciljnu stopu od 38 aviona mjesečno do kraja godine. Također, firma izbjegava štrajk zbog kojeg je se mogla naći u fokusu predstojećih predsjedničkih izboria.

Iako je sindikat tražio povećanje od 40% u svojim prvim pregovorima sa Boeingom u zadnjih 16 godina, ostvario je i druge značajne dobitke, poput dobijanja značajnog poboljšanja zaštite na radu i kvalitete proizvodnog sistema, navdi Reuters.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!