Da li je bh. građanima država adekvatno pomogla nakon poskupljenja?

Teško da je ko mogao predvidjeti ovakvu ekonomsku krizu, a da su stručnjaci upozoravali, jesu. No, jesmo li očekivali više od države Bosne i Hercegovine, sigurno da jesmo. Da li je građanima država adekvatno pomogla, mnogi se slažu da ne. Građani razočarani .

Reklo bi se da i nešto rade kako bi olakšali građanima. U junu zabranjen izvoz peleta na 90 dana. Usaglašava se tekst zakona o ukidanju akciza. Na Predstavničkom domu Parlamenta BiH prošao prijedlog da to ukidanje traje 180 dana uz eventualno produženje za još 90 dana ako se situacija sa cijenama goriva ne stabilizira. Dom naroda Parlamenta BiH odobrio jeftinije gorivo na 30 dana. A vlade entiteta Republika Srpska – jednokratnu pomoć od 100 KM .

“Pa eto kažu dali su tamo u Republici Srpskoj po 100 KM , a evo kažu 60 milijardi Njemačka izdvaja za njene građane, ne poredimo se, ali to je zaista kap u moru”, “Suvišno je komentarisati, ali katastrofa”, samo su neki od komentara građana.

I sve što je vlast pokušala navodno da bi pomogla građanima , nije uspjelo.

Usaglašeno je uvođenje nulte stope PDV-a na osnovne životne namirice. Istovremeno, PDV na luksuz iznosit će 22 posto. Zakon sada moraju potvrditi oba doma državnog parlamenta, uz amandman kojim se diferencirana stopa primjenjuje do kraja godine. A do kraja godine 4 mjeseca , a sjednica ni na vidiku. A i da se zakon izmijeni, kolika je korist za građane?

“Poznato je da je formiranje cijena slobodno i da država zapravo nema mehanizam da nekoga prisili da da smanjenjem poreskog opterećenja smanji i cijenu tog proizvoda u trgovinama. Vrlo lako možemo ući u situaciju da izgubimo prihode zbog smanjenja stope PDV-a, a da sa druge strane građani ne osjete ništa jer da te maloprodajne cijene apsolutno ostanu nepromijenjene”, pojasnio je Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ekonomisti kažu da kako su sve mjere koje se donose, zapravo “ad hoc” mjere, te da građani nemaju mnogo izbora – osim racionalnije potrošnje.

“Ono što je ključno ovdje je da se uspostave neke sistemske mjere kao što neke od država u EU rade. Dakle, da prate troškove života i s tim u vezi da se sistemski donose mjere. Ovo za sada što je doneseno su “ad hoc” mjere. Da ih nema bilo bi lošije, ali da one mogu poboljšati situaciju ili ostaviti na istom nivou kao što je bilo do sada to je teško”, naglasio je profesor ekonomije Stevo Pucar.

I dok druge zemlje izdvajaju milijarde kako bi građanima olakšali život, mi se pravdamo da se ne možemo porediti sa drugim državama.

“Treba bježati iz ove države. Nezadovoljna 1000%. Imam ja posao, ali jedan sin je vani, jedan bez posla, stanje nikakvo , preživljavamo”, “ Nismo zadovoljni , oni jesu zadovoljni, oni su povećali 500 KM primanja, a ljudima nisu još ni penziju povećali , mislim glupost je ali odvratno mi je uopće komentarisati”, “Ovo je strašno, samo se bojimo još goreg, ali ovo je dno”, poručuju bh. građani.

A mnogi već na dnu bježe iz ove zemlje. Bukvalno trbuhom za kruhom, jer ovdje još malo ni za kruh neće imati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad