Erdogan najavio borbu protiv “majke svakog zla”: Dok sam ja na vlasti…

Ekonomija 10. okt 202218:32 1 komentar
Tayyip Erdogan (REUTERS/Leonhard Foeger)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponovio je svoj poziv centralnoj banci da dodatno snizi svoju referentnu kamatnu stopu i pozvao investitore da imaju koristi od jeftinih kredita javnih banaka, javlja Daily Sabah.

Erdoganovo protivljenje visokim troškovima zaduživanja podržali su njegov ministar finansija, koji je rekao da novi vladin ekonomski model odbacuje uvjerenje da bi kamatne stope trebale biti veće od inflacije kako bi se ukrotila povećanja cijena.

Primjedbe su uslijedile više od sedmicu nakon što je Erdogan rekao da je savjetovao centralnu banku da smanji referentnu jednosedmičnu repo stopu na svojim predstojećim sastancima i da očekuje da će se kamatne stope svesti na jednocifrene do kraja godine.

Centralna banka Republike Turske (CBRT) iznenadila je tržišta jer je u posljednja dva mjeseca smanjila referentnu kamatnu stopu za 200 baznih poena na 12%. Banka je krenula u ciklus snižavanja kamatnih stopa prije više od godinu dana pošto je snizila jednosedmičnu repo stopu za 500 baznih poena na 14%, gdje je ostala stabilna u prvih sedam mjeseci ove godine.

Obraćajući se na skupu u zapadnoj pokrajini Balikesir, turski predsjednik je rekao da će monetarne vlasti nastaviti da snižavaju svoje kamatne stope svakog mjeseca sve dok je on na vlasti.

“Iako takozvani ekonomisti i dalje pričaju o kamatnim stopama, mi ćemo nastaviti da podržavamo proizvodnju i zapošljavanje. Sve dok je ovaj vaš brat na ovoj poziciji, interesovanje će nastaviti da opada svakim danom, svake sedmice, svakog meseca”, rekao je on.

Centralna banka će održati naredni zakazani sastanak Komiteta za monetarnu politiku (MPC) 20. oktobra.

“Neka dođe investitor i zatraži kredit od naših državnih banaka. Nećemo ih savladati stopama. Investicije ne dolaze s visokim kamatama”, rekao je još.

Erdogan je poznat po tome što se protivio većim troškovima zaduživanja, za koje kaže da samo „bogate čine bogatijima, a siromašne siromašnijima“. Visoke kamate naziva svojim “najvećim neprijateljem” i “majkom svakog zla”.

On vjeruje da bi niže kamatne stope dovele do niže inflacije. Više stope čine da domaćinstva i preduzeća skuplje pozajmljuju novac.

Turska ‘odbacuje’ doktrinu kamatnih stopa-inflacija

Vlada kaže da će inflacija pasti s njenim ekonomskim programom koji daje prednost niskim troškovima zaduživanja kako bi se povećao izvoz, proizvodnja i investicije, s ciljem da se smanji rast potrošačkih cijena tako što će hronični deficit tekućeg računa Turske pretvoriti u suficit.

Godišnja inflacija u Turskoj u septembru je premašila 83,45%, što je novi maksimum u 24 godine, uglavnom zahvaljujući rastućim cijenama hrane i energenata, koje su skočile nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ministar trezora i finansija Nureddin Nebati podržao je u petak Erdoganov stav i rekao da će biti poduzeti koraci da se kamatne stope svedu na jednocifrene.

“Novi ekonomski model Turske odbija vjerovanje da bi kamatna stopa trebala biti viša od inflacije kako bi se obuzdao rast cijena”, rekao je Nebati za CNN Türk. “Mislim i vjerujem na isti način kao i predsjednik, i odlučan sam da nastavim”, dodao je.

“Naučeni smo jednoj stvari; kamata treba da bude iznad inflacije. Odbacujemo ovu doktrinu. Svijet to sam ne primijenjuje, ali kaže ‘treba to implementirati'”, rekao je ministar Nebati.

“Vjerujem da će ova nova ravnoteža biti ostvarena, iako bolno, i da će Turska izaći iz zamke sa srednjim prihodima. Kamatna stopa će se svesti na jednocifrene brojke, bit će poduzeti koraci”, kazao je još.

Nebati je naglasio da vlada neće dozvoliti da građani budu slomljeni rastućim potrošačkim cijenama i rekao da bi povećanje minimalne plaće u novoj godini bilo iznad inflacije.

Vlada je uvela nekoliko mjera olakšice kako bi ublažila udar rastuće inflacije, uključujući povećanje minimalne plate u decembru i julu, najavljujući gornju granicu od 25% za povećanje stanarine i smanjenje poreza na račune za komunalne usluge. Također, Nebati je najavio veliki stambeni projekat za porodice sa niskim primanjima.

“Minimalce do sada nije slomila inflacija, a ove godine će biti i povećanje na isti način. Povećanje minimalne plate bit će iznad inflacije”, rekao je Nebati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare