EU planira uvesti tarife na kineska električna vozila, ali Kina je spremna na trgovinski rat

Ekonomija 10. jun 202412:21 0 komentara
REUTERS/Claudia Greco/File Photo

Očekuje se da će EU obavijestiti Kinu da će ove sedmice uvesti carine na uvoz električnih vozila, ispalivši prvi hitac u potencijalnom ljetnom trgovinskom ratu.

Formalno najavljivajne tarifa moglo bi se dogoditi već u srijedu, nakon duge istrage kineskih državnih subvencija za proizvodnju automobila, za koju se predviđa da će zaključiti da će ogromna državna podrška i dalje biti koncentrisana na sektor električnih vozila.

Kineski proizvođači se već pripremaju za nove uvozne carine, ali stručnjaci predviđaju da će Peking uzvratiti protumjerama koje bi mogle pogoditi niz izvoznih proizvoda iz EU, od konjaka do mliječnih proizvoda.

Istraga protiv subvencija pokrenuta je prošlog oktobra zbog sumnji da Kina preplavljuje EU jeftinijim električnim vozilima kao rezultat prevelikog kapaciteta i smanjene potražnje domaćih potrošača.

Ukoliko istraga EU u srijedu zaključi, kako se očekuje, da su kineski proizvođači automobila osvojili konkurentsku prednost, Peking će dobiti formalno prethodno obavještenje o carinama i imat će četiri sedmice da pruži bilo kakve dokaze za opovrgavanje europskog slučaja.

Konsultantska kuća Rhodium Group, koja je specijalizirana za istraživanje Kine, rekla je da očekuje da će tarife biti postavljene na 15%-30%, što će biti lako apsorbirati za konglomerate poput BYD-a, koji je lansirao svoj početni Dolphin model u EU prošlog ljeta po cijeni od nešto ispod 30.000 eura. Kao dio svog marketinškog pokreta, BYD je takođe službeni partner Uefe u fudbalskom prvenstvu Euro 2024.

“Tarife u rasponu od 40-50% – možda čak i veće za vertikalno integrirane proizvođače poput BYD-a – vjerovatno bi bile neophodne kako bi europsko tržište postalo neprivlačno za kineske izvoznike električnih vozila,” kazala je konsultantska kuća.

Zapadne vlade kažu da Kina lako može prilagoditi svoju strategiju, apsorbirati carine i nadmetati se u jednakim uvjetima, ali joj se ne može dozvoliti da dominira budućim tržištem čiste energije i tehnologije.

Europski potrošači su već platili visoku cijenu kroz veće račune za energiju nakon što je ruska invazija na Ukrajinu razotkrila preveliko oslanjanje EU na ruski plin, a EU zvaničnici odlučni su da ne ponove grešku s Kinom, slijedeći zvaničnu strategiju “smanjivanja rizika”, zaključuje Guardian.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!