Evropski Put svile: Šta je to Via Carpatia?

Ekonomija 08. sep 202315:24 24 komentara
N1/Muhammed Džafer Kamali

Sjeverni, centralni i južni dio Evrope se priprema za veliko uvezivanje, a ključna tačka na mapi je Via Carpatia - planirana transnacionalna autoputna mreža koja će doslovno spojiti sjeverni i južni dio Evrope. Ovaj projekt ima za cilj povezivanje litvanskog luke Klaipeda na Baltičkom moru sa grčkim lučkim gradom Solunom na Egejskom moru, a otvaranje se očekuje 2025. godine.

Via Carpatia prolazi kroz nekoliko zemalja, uključujući Litvaniju, Poljsku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku i Grčku. Počinje na sjeveru u Litvi i prelazi kroz istočnu Poljsku, Slovačku i mađarsko-rumunsku granicu prije nego što uđe u Bugarsku i Rumuniju.

Kroz zapadnu Rumuniju i Bugarsku stiže do grčkog Soluna. Postoji i mogućnost južne grane koja bi produžila putovanje do crnomorskog grada Constanța.

Ova ambiciozna autoputna mreža ima potencijal da značajno poboljša povezanost između zemalja centralne i južne Evrope. Tokom izgradnje, sklopovi ceste su odobreni i uključuju modernizaciju postojećih cesta i izgradnju potpuno novih dionica. Projekt se smatra ključnim faktorom koji će podstaći ekonomski i teritorijalni razvoj Evropske unije.

Via Carpatia je posebno značajna u kontekstu ukrajinsko-ruskog rata i pronalažnja alternativnih ruta za izvoz žita, o čemu je u govorio predsjednik Rumunije Klaus Iohannis na dvodnevnom samitu Inicijative tri mora (Three Seas Initiative) 6. i 7. septembra, čiji je ovogodišnji domaćin bila Rumunija.

“U kontekstu rata protiv Ukrajine, zahvaljujući strateškom položaju luke Konstanca i luka na Dunavu, Rumunija se pretvorila u najveće evropsko čvorište žita. Konstanca je takođe reper za simboličan infrastrukturni projekat Inicijative – pruga pod nazivom Rail2Sea, koja će povezati Konstancu sa Gdanjskom. Via Carpatia je još jedan strateški regionalni infrastrukturni projekat koji se mora i dalje podržavati – nova autoputna veza između sjeverne i južne Evrope, koja povezuje litvansku luku Klaipeda na Baltičkom moru sa grčkom lukom Soluna, integrišući tako transportne sisteme transporta država Inicijative,” kazao je Iohannis u četvrtak za rumunsku novinsku agenciju.

U sklopu projekta Via Carpatia, posebna pažnja posvećena je izgradnji i modernizaciji cesta u različitim sekcijama. Trenutno je u izgradnji ili je već završena većina sekcija autoputa, a plan je da se cijela mreža otvori do 2025. godine.

Evropa
Unsplash

Via Carpatia je više od autoputa jer predstavlja simbol povezanosti i saradnje između evropskih zemalja, posebno u jeku zategnutih geopolitičkih tenzija sa Rusijom i Kinom.

Ovaj projekt će osigurati brzu i sigurnu vezu između sjevernih i južnih dijelova kontinenta, podstičući ekonomski i teritorijalni razvoj.

Dok se radovi nastavljaju, Via Carpatia postaje ključni element u izgradnji čvršće i ujedinjenije Evrope.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare