Japan neočekivano ušao u recesiju

Ekonomija 15. feb 202408:30 0 komentara
Stock Photo for Free

Japan je krajem prošle godine neočekivano ušao u recesiju, izgubivši titulu treće najveće svjetske ekonomije u odnosu na Njemačku i izazivajući sumnju kada će centralna banka početi napuštati svoju decenijsku ultra “labavu” monetarnu politiku.

Neki analitičari upozoravaju da bi moglo doći do još jedne kontrakcije ekonomije u tekućem kvartalu zbog slabe potražnje u Kini, usporene potrošnje i zaustavljanja proizvodnje u fabrici Toyota Motor korporacije. Sve ovo ukazuje na izazovan put ka ekonomskom oporavku i kreiranju politike.

“Ono što posebno upada u oči je sporost u potrošnji i kapitalnim izdacima koji su ključni stubovi domaće potražnje”, rekao je Yoshiki Shinke, viši izvršni ekonomista u Dai-ichi Life Research institutu. “Ekonomiji će za sada nedostajati zamah bez ključnih pokretača rasta.”

Iako mnogi analitičari i dalje očekuju da će Banka Japana ove godine postupno ukinuti svoje ogromne monetarne stimulacije, Reuters dodaje kako slabi podaci mogu dovesti u sumnju njenu prognozu da će porast plata poduprijeti potrošnju i trajno zadržati inflaciju na oko ciljanih 2%.

“Dva uzastopna pada BDP-a i tri uzastopna pada domaće potražnje su loše vijesti, čak i ako bi revizije mogle promijeniti konačne brojke na margini”, rekao je Stephan Angrick, viši ekonomista u Moody's Analyticsu. “To otežava centralnoj banci da opravda povećanje kamatnih stopa, a kamoli niz povećanja.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!