Kako s konkurencijom? Njemačka auto-industrija traži nove poslovne modele

Ekonomija 16. aug 202310:13 0 komentara
Auto industrija
Hendrik Schmidt/dpa

Njemački proizvođači automobila suočavaju se sa do sada najvećim preduzetničkim izazovom. Industrija se bori da ostane konkurentna dok postepeno prelazi sa motora sa unutrašnjim sagorijevanjem na zelene pogonske sisteme.

“Neki će morati da razviju potpuno nove poslovne modele i proizvode, a u isto vreme će još dugo da prave i komponente za klasičan motor”, rekla je za dpa Hildegard Müller, predsjednica Njemačkog udruženja automobilske industrije (VDA).

Industrija će morati da prikupi sve svoje inovativne snage, rekla je. Ali – to neće biti dovoljno jer i vlada mora da odigra svoju ulogu, piše dpa.

Dok je međunarodna konkurencija sve jača, Berlinu i Briselu prečesto nedostaju brzina i efikasnost, rekla je Müller. Političari su, dodala je, zaglibili u sve brojnijim pravilima i propisima.

“Kad pomoći i ima, to je, nažalost, često uz najveću moguću birokratiju”, požalila se predsjednica VDA.

Müller je pozvala njemačku vladu i Evropsku uniju da što prije poboljšaju zakonske uslove za njemačke i evropske kompanije.

“Potrebno nam je manje birokratije, više trgovinskih sporazuma, konkurentan sistem poreza i jednostavnije i brže procedure odobravanja”, rekla je Müller.

Pored toga, kako je navela, snabdijevanje energijom i sirovinama mora da se osigura kroz međunarodna partnerstva. Tako će Njemačka i Evropa biti nezavisnije, a lanci snabdijevanja otporniji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!