Moskva povećala troškove za strane kompanije koje izlaze iz Rusije

Ekonomija 25. aug 202310:23 0 komentara
Reuters

Neke strane kompanije koje pokušavaju da napuste Rusiju suočavaju se sa velikim rastom troškova jer Moskva zahtijeva veće popuste na cijene imovine koju žele da prodaju, rekle su tri osobe koje znaju o tome.

Rusija stalno pooštrava zahtjeve za izlaskom sa njihovog tržišta otkako su zapadne kompanije počele napuštati ubrzo nakon što je Moskva započela ono što naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini u februaru 2022. Rukovodioci kažu da snalaženje u pravilima postaje sve teže.

Strane kompanije već su pogođene gubicima od više od 80 milijardi dolara u ruskom poslovanju zbog otpisa i izgubljenog prihoda, na osnovu Reutersove analize kompanija.

Nizozemska pivara Heineken saopćila je u petak da je okončala proces izlaska sa ruskog tržišta prodajom tamošnjeg poslovanja ruskoj Arnest grupi za simbolični jedan euro.

Moskva je takođe postepeno nametala dodatne prepreke za izlazak. Prijetnja od nacionalizacije također se javlja, posebno nakon julske zaplijene ruske imovine danske pivare Carlsberg's i francuskog proizvođača jogurta Danone.

Kompanije koje su još u procesu pregovora o izlasku uključuju telekom grupu Veon, tehnološku grupu Yandex na Nasdaq-u i italijanskog zajmodavca Intesa.

Moskva već traži popust od 50 posto na sve strane poslove nakon što su konsultanti koje je odabrala ruska vlada ocijenili posao.

Rusija takođe zahtijeva doprinos u ruski budžet od najmanje 10 posto cijene.

Ali tri osobe upoznate sa procesom izlaska stranih kompanija rekle su da se neki poslovi suočavaju sa zahtjevima za dodatnim popustima prije nego što vlada da zeleno svjetlo.

Izvori su zatražili anonimnost jer su informacije povjerljive.

Rusko ministarstvo finansija saopćilo je da ne prisiljava snižavanje konačnih prodajnih cijena, ali može prilagoditi procjene tokom procesa prodaje.

“Cijena se može promijeniti samo u slučaju kada komisija ukaže na netačnu procjenu tržišne vrijednosti stranog preduzeća”, navodi se u pisanom odgovoru na Reutersova pitanja.

Ministarstvo ekonomije i Centralna banka takođe ocjenjuju preduzeća i mogu također izvršiti “korekciju” cijene, navodi se.

Vladina komisija koja prati strane investicije mora da odobri poslove koji uključuju kompanije iz takozvanih “neprijateljskih” zemalja – onih koje su uvele sankcije Rusiji zbog njenih akcija u Ukrajini. Banke i energetske kompanije takođe zahtijevaju lično odobrenje predsjednika Vladimira Putina za prodaju.

Izvor finansijskog tržišta koji radi sa kompanijama koje žele da napuste Rusiju rekao je da komisija vraća neke poslove, rekavši da bi procjena trebalo da bude 20-30% niža.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!