Nova grijna sezona, nova poskupljenja? Mnogi građani se “hvataju za glavu”

Ekonomija 09. okt 202319:47 1 komentar

Iako još uvijek nije zvanično poznato da li će doći do poskupljenja grijanja i gasa, mnogi građani ipak svjesni da će se uskoro suočiti sa povećanim računima tokom narednih mjeseci, naveli su mnoge da se već uveliko pripremaju za zimu.

U doba najveće ekonomske krize građani se trude racionalno trošiti svaku marku, no na pragu zime, mnogi se hvataju za glavu.

Iako su obećali odgovoriti na naše upit hoće li od Vlade tražiti poskupljenje grijanja iz Toplana Sarajevo danas bez odgovora. Poskupljenje cijena plina su prije samo tri dana tražili iz Energoinvesta. Od Vlade traže rast cijena za 4,96 posto, odgovor još čekaju.

“Da li će to uraditi ja ne znam. Ja nikada ne bih odobrio ovaj zahtjev Energoinvesta odgovorno tvrdim. Energoinvest je imao dobit preko osam miliona maraka imao je razliku u cjeni preko petnaest miliona maraka za prvih pola godine prema tome, to se uzme bilans ako neko želi u Fedralnoj vladi to je vjerujte 15 minuta da provjere”, kazao je Almir Bečarević, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Građanima Sarajeva koji se griju putem centralnog grijanja visina računa zavisi od veličine stana. Pa tako za dvosoban stan iz novčanika se izdvaja oko 160 maraka. Bračni par sa kojim smo razgovarali kaže nam da živi od jedne penzije i griju se na centralno grijanje. Ne pamte ovakvo vrijeme, kažu težak je život ali preživljava se nekako.

“Stan od 55 kvadrata, plaćamo grijanje 180 maraka. Jedna je penzija njegova ja nemam nikakvih primanja i tako živimo, pola damo za lijekove pola za obaveze. Kako ih nije grehota i sramota mi plaćamo i ljeti ono nešto pola zar ih nije sramota da uključe jednu vatru ujutro i navečer ima starog svijeta svakakvog pa evo i mi nismo zdravi oboje operisani, a ja moram iza podne deku i tako drhtim i opet mi zima”, kazali su.

Pelet je ove godine značajno jeftiniji u odnosu na prethodnu godinu, čak preko 20 posto. Prošle godine cijena peleta iznosila je od 650 do 730 maraka, po toni. Ove godine cijena peleta kreće se od 500 do 520 maraka.

“Cijena iscjepanog drveta je od 150 do 165 Km po metru, cijena kamenog uglja je ostala ista 285 maraka po toni, dok je jedini energent koji je doživio poskupljenje drveni ugalj cjena je porasla sa prošlogodišnjih 195 maraka po toni na ovogodišnjih 235 maraka po toni”, kaže Muhamed Helač, menadžer kompanije Drvosječa

Zbog sve veće krize poskupljenja u našoj zemlji, građani se odlučuju na kupovinu manjih količina, u više navrata.

Za domaćinstvo kojem je potrebno recimo 6 metara naruče dva puta po 3 metra, kako bi na taj način premostili porast troškova, u međuvremenu vlasti u BiH ne čine ništa da bi građanima olakšali pripremu za nadolazeću zimu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare