Sarajevska energetska i klimatska sedmica: BiH se sprema za energetsku tranziciju

Ekonomija 22. sep 202313:27 0 komentara
SECW

Bosna i Hercegovina se priprema za veliku energetsku transformaciju dok se Sarajevo priprema za još jedan međunarodni događaj od ključnog značaja. Od 25. do 29. septembra, Sarajevska energetska i klimatska sedmica će biti epicentar razgovora i planiranja kako ubrzati i usmjeriti energetsku traniziciju.

Set energetskih zakona, koji obuhvata zakone o energiji, regulaciji energetskih djelatnosti, električnoj energiji i korištenju obnovljivih izvora energije, usvojen je u julu u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine, pridružujući se istovjetnim zakonima koje je prethodno usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Ovi zakoni predstavljaju temelj za modernizaciju energetskog sektora u zemlji, a posebno se usmjereni na podsticanje korištenja obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Ovi zakoni predstavljaju temelj za budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini, posebno s obzirom na ciljeve klimatske neutralnosti i dekarbonizacije do 2050. godine. Sarajevo, kao glavni grad zemlje, prepoznaje važnost ovih ciljeva i aktivno se angažira u njihovom postizanju.

Sarajevska energetska i klimatska sedmica, koja će se održati od 25. do 29. septembra, predstavlja ključni trenutak za razgovor o budućnosti energetskog sektora u BiH.

Tokom ovog događaja, preko 200 panelista, zajedno sa više od hiljadu učesnika iz cijelog svijeta, razgovarat će o dosadašnjem proces energetske tranzicije u zemlji i predstaviti rješenja za izazove klimatskih promjena.

Međunarodna konferencija “Energetska tranzicija – put u novu energetsku i klimatsku budućnost regije”, koja će se održati 26. i 27. septembra, fokusiraće se na pravednu tranziciju regiona bogatih ugljem, upravljanje koordinacijom na više nivoa vlasti za ublažavanje klimatskih promjena i finansiranje dekarbonizacije tržišnim mehanizmima. Također će se razmatrati razvoj cirkularne ekonomije i elektromobilnosti.

Centralni događaj SECW-a je Međunarodna konferencija “Energetska tranzicija – put u novu energetsku i klimatsku budućnost regije” koje će se održati u utorak 26. i 27. 9. u hotelu Hills.

Fokus prvog dana konferencije je pravedna tranzicija regiona bogatih ugljem, strateški ciljevi ka dekarbonizaciji, upravljanje koordinacijom na više nivoa vlasti za ublažavanje klimatskih promjena, navodi se u saopćenju.

N1

Drugi dan konferencije, u srijedu 27. 9, akcenat će biti na finansiranju dekarbonizacije tržišnim mehanizmima, te nalasku puta ka klimatski neutralnoj budućnosti regiona. Kroz panele će biti detaljno predstavljen proces razvoja cirkularne ekonomije, korištenja obnovljivih izvora energije i njihove proizvodnje u zemljama zapadnog Balkana, te razvijanje elektromobilnosti u regiji.

Četvrti dan konferencije, 28. septembar, posvećen je Emeriku Blumu, osnivaču Energoinvesta, sa panelima o zaštiti okoliša u projektima dekarbonizacije i razvoju prenosnih i distributivnih mreža za integraciju obnovljivih izvora energije.

Wikimedia

Održavanje Sarajevske energetske i klimatske sedmice programski i finansijski podržavaju zemlje partneri Češka i Norveška, Britanska i Švedska ambasada u BiH, Svjetsko energetsko vijeće, Projekat Vlade Sjedinjenih Američkih Država USAID EPA, UNDP, GIZ, UNECE, IRENA, EBRD, Svjetska banka, projekat EU4Energy, SEI, PIN, FIC, EPBiH, EPHZHB, Procredit banka, NLB banka, Cementare Lukavac i Kakanj.

Ovaj događaj predstavlja ključni korak ka ostvarivanju ciljeva klimatske neutralnosti i energetske tranzicije u Bosni i Hercegovini. Uz nedavno usvojene energetske zakone, Sarajevska energetska i klimatska sedmica postavlja temelje za održivu energetsku budućnost zemlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!