Sve je više samozapošljavanja: Može li hobi prerasti u posao?

Ekonomija 12. nov 202321:04 0 komentara

Osim kvalitetne domaće hrane, kupcima su, tradicionalno, privlačni proizvodi koji su rađeni ručno. Njihova cijena, nerijetko, nije mogla da prati vrijeme i trud utrošeno na njih. No, mogu li živjeti od svojih vještih ruku, pitali smo preduzetnike koji su svoje rukotvorine predstavili na sedmom po redu OREA Art Marketu.

Šta je teže, pokrenuti vlastiti posao, ili održati ga, pitanje je jednako onome: “šta je starije, kokoška ili jaje”? Međutim, uz podsticaje, ali i sreću koja igra značajnu ulogu na putu od hobija do osnovnog izvora prihoda, svaka ideja može dobiti oblik vlastitog biznisa. Jasmina Dizdarević posvetila se tako drvorezbarstvu, umjetničkom zanatu s dugom tradicijom u opšini Konjic, odakle i dolazi. Ipak, bez podsticaja nadležnih, sve bi išlo mnogo teže.

“Danas, ovdje, imamo mlade generacije rezbara, za koje se nadam da će razviti karijeru u tom pravcu. Zato što je to neki zanat koji je izumirao i nije bio popularan, pa smo htjeli da to napravimo vrijednim i tu vrijednost i prikažemo”, kazala je Jasmina Dizdarević, preduzetnica iz Konjica.

Tradicija BiH je nešto što inspiriše kako umjetnike, tako i poduzetnike. Tarik Musakadić je tako, svoje stručno znanje ukomponovao s vijekovnom porodičnom tradicijom izrade nakita, u koji je utkana, upravo, arhitektura Sarajeva, posebno, starog grada.

“Zaista, moram da istaknem, da, otkako smo krenuli s našim brendom, prate nas podsticaji. Tu treba biti malo strpljiv i pratiti to. Ali, zaista, i na opštinskom i kantonalnom i federalnom nivou, moguće je dobiti podsticaje za rad kakvim se mi bavimo”, kaže Tarik Musakadić, zanatlija.

A da bi ga radili, najprije moraju da ga vole. Hobi koji je pokreće prerastao je, u međuvremenu, u malu vrstu biznisa i kod Nedžle Alagić, koja je u svijet tačkica uplovila prije nešto više od pet godina.

“Volim da se igram, istražujem s različitim materijalima. Najviše volim da radim s prirodnim materijalima, drvo i kamen. Ali, možete naći veoma interesantne lampe od tikve koje sam proizvela. Dvije godine je trajao proces izrade da bi dobili ovakav finalni proizvod”, kaže Nedžla Alagić, preduzetnica.

Osim tekstilnih proizvoda, ručno izrađenih torbi, modnih dodataka, nakita, drvorezbarstva i ukusne gastro ponude, kutak posebno privlačan pripadnicama ljepšeg pola, rezervisan je za kozmetičke preparate.

“Izvrsna prilika da podržimo naše preduzetnike i preduzetnice. Vidite, već su tu proizvodi, domaći rad naših bh. umjetnika, a naravno i dobra prilika da kupimo poklone za nadolazeće praznike”, kazala je Hajdi Mostić iz Fondacija Telemach.

A potencijalni pokloni, proizvedeni su zahvaljujući inovacijama i vrijednim rukama od prirodnih sastojaka i na ekološkim principima. Uz adekvatnu podršku, imaju potencijal da postanu ozbiljan izvor prihoda.

“Postojimo dvije i po godine. Može lijepo da se živi, ali mi smo na samom početku. Nadamo se daljem razvoju”, kaže preduzetnica Azra Karkin-Spahić.

Ovaj prostor polazna je tačka, namijenjena kreativcima svih generacija da započnu ili promovišu svoje projekte. Naravno, većina njih stava je da nadležni prepoznaju njihov talenat i ono što iz toga proizilazi, te ih, zbog toga, najčešće ne zapostavljaju. Osim toga, današnji događaj ima i društveno-odgovornu dimenziju, jer sav prihod od ulaznica, ali i dio od prodaje rukotvorina, biće doniran za potrebe rada Roditeljske kuće udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!