“Treba oporezivati digitalne usluge, veliki novac ostaje digitalnim kompanijama”

Ekonomija 16. jun 202112:30 > 12:32 1 komentar
N1

Klub poslanika SDP-a BiH u aprilu je uputio Inicijativu kojom bi se reguliasala oblast naplaćivanja poreza na digitalne usluge kroz Zakon o porezu na digitalne usluge. Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, radeći kao komisija, nisu postigli suglasnost o modifikovanoj poslaničkoj inicijativi poslanika SDP-a BiH Saše Magazinovića kojom se zadužuje Savjet ministara BiH da u roku od 60 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojom bi se regulisala ova oblast. Ipak, ova inicijati je prošla na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma.

Saša Magazinović za N1 kaže da velike digitalne kompanije posluju i u BiH, a građani BiH kupuju putem interneta i koriste različite usluge, ali se PDV ne plaća BiH.

Poseban porez

“Imajući u vidu iskustva iz EU, ali i zemalja regije koji su oporezovali ove usluge na način da se nije promjenila ni jedna cijena koju korisnici plaćaju, nego porez koji su firme zadržavale za sebe, a sada idu državi, predložio sam nekoliko modela, Komisija je dala odriješene ruke da izabere model kao što je u Srbiji ili EU, gdje se usvaja poseban porez. Ali ono što je glavno, jeste da taj novac koji pripada BiH trebalo bi biti zakonski uređen da te kompanije plaćaju, a da se pri tome neće za krajnje korisnike ništa promjeniti”, kaže Magazinović

Odnedavno građani BiH mogu da koriste i “Amazon” za narudžbu ili prodaju određenih proizvoda. U ovom trenutku, ova kompanija neće plaćati porez BiH.

“Ovo je jedan od razloga za ovu inicijativu. Dobar primjer je ‘Apple’ koji od početka ove godine plaća PDV našoj zemlji, mislim da zakonom treba obavezati sve ostale. U Srbiji baš i ‘Amazon’ plaća porez preko poreskih posrednika, ali ne samo ‘Amazon’, nego i veliki broj svjetsi poznatih kompanija kao što je ‘Netflix’, Airbnb’ i mnoge druge”,  dodaje Magazinović

Dužnost platiti PDV državi

“Apple” upravo preko finansijskog posrednika plaća porez u BiH, s tim da su zakoni takvi da ne bi plaćao porez ni danas, da to samoinicijativno nisu počeli plaćati.

“Sadašnji Zakon je vrlo čudan. Ako vi kao korisnik kupite aplikaciju na internetu, praktično ste dužni, ali se ne zna gdje, prijaviti i platiti PDV državi. To je nevjerovatna konstrukcija, koja ne funkcioniše u stvarnosti, a građani ne znaju kako to uraditi, a ni ljudi u Poreskoj upravi ne bi znali da vam objasne kako da to uradite. Zato je zakon potreban, da bez obzira da li je kompanija registrovana ili ne, ona bi trebala plaćati porez. Tim zakonom bi novac namjenjen za porez, ostao u državi”, zaključuje Magazinović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare