Većina EU zemalja će ispuniti ciljeve za proizvodnju solarne energije prije roka

Ekonomija 14. aug 202312:27 0 komentara
Solarni paneli
Pixabay

Eksplozivni rast solarne energije znači da će većina zemalja EU-a postići svoje ciljeve u pogledu obnovljive energije za 2030. godinu prije vremena, pokazuju novi podaci, što podstiče optimizam u nastojanjima da se smanje globalne emisije.

Blok je 2022. godine dodao 41 gigavat novih solarnih kapaciteta — što je povećanje od 40 posto u odnosu na 2021. godinu. Očekuje se da će ove godine porasti na preko 50 GW.

Prema podacima lobističke grupe SolarPower Europe na osnovu najnovijih dostupnih nacionalnih ciljeva i podijeljenih s POLITICO-om, oko 23 zemlje bi trebale postići svoje ciljeve za solarne instalacije do 2027. godine.

To odražava globalni trend i znači da se svake godine uštede milioni više tona emisija stakleničkih plinova nego što je predviđeno.

„Razvoj solarne energije je bio spektakularan“, rekao je Javier Esparrago, stručnjak za energetiku u Evropskoj agenciji za životnu sredinu, tvrdeći da se brzo uvođenje u konačnici „sve svodi na troškove“ solarne energije po kilovat-satu koji padaju za 90 posto u proteklu deceniju.

Djelomično, eksplozivni rast je posljedica pada cijena solarnih panela koji se masovno proizvode u Kini. Rat u Ukrajini je takođe stvorio veliki podsticaj za zemlje da nastave sa solarnim instalacijama kao načinom da smanje svoju zavisnost od ruske energije.

Ali ti dobici također postavljaju pitanja o budućnosti sektora.

Kako solarna energija postaje sve raširenija, a cijene električne energije padaju usred dana kada je sunce najsjajnije, neki vide rizik da se i poticaj za korištenje solarne energije smanji, rekao je Esparrago.

Zbog toga su poboljšanja mreže i brzo uvođenje tehnologija za skladištenje podataka kao što su baterije ključni, tvrde stručnjaci. Ali EU još uvijek zaostaje u tom području.

Pozitivne pogrešne procjene

Brz solarni rast zaslijepio je političare i analitičare – i mogao bi značiti dobre vijesti za globalne klimatske napore.

U junu je Međunarodna agencija za energiju bila primorana da naviše revidira svoje prognoze korištenja obnovljive energije za EU za 38 posto, od čega je većina bila uzrokovana porastom stambenih i komercijalnih solarnih instalacija.

solarni paneli
Pixabay

„Da budem iskren, nikada nismo bili baš dobri… naša najoptimističnija predviđanja su skoro uvijek potcjenjivala tržište,“ rekla je Jenny Chase, solarni analitičar u BloombergNEF-u koja pomno prati sektor skoro dvije decenije.

To se svodi na poteškoće u predviđanju troškova i poboljšanja efikasnosti u kineskoj proizvodnji solarnih panela svake godine, rekao je Chase, i korištenje podataka koji brzo zastarijevaju. Također je teško razumjeti kada će solarno uvođenje na kraju stati.

Ali greške u predviđanju takođe mogu značiti da napori u pogledu klimatskih promjena idu bolje nego što se očekivalo u cijelom svijetu – posebno jer se velike ekonomije pridružuju trci za instaliranjem više solarne energije.

Prošle godine, Kina je instalirala 107 GW solarne energije — otprilike ekvivalentno cjelokupnom historijskom instaliranom kapacitetu SAD-a — i vjerovatno će dodati oko duplo više od toga 2023., prema Chaseu.

Godine 2022. korištenje solarne energije značilo je da je svijet uštedio 230 miliona tona emisije CO2, otkrila je IEA, što je otprilike dvostruko više od godišnjih emisija Belgije.

Rast koji neprestano nadmašuje očekivanja znači da su “na globalnom nivou [emisije] smanjene i veoma ublažene”, rekao je Esparrago iz EEA.

Prognozirani oblaci nad implemetacijom solarne energije

Nejasno je koliko dugo solarna implementacija može trajati istom vratolomnom brzinom.

U nekim zemljama nedostatak fleksibilnosti u mreži znači da mrežni operateri često naređuju da se solarne elektrane zatvore u vrijeme male potražnje, čime se efektivno troši električna energija.

Ranije ovog mjeseca, 19 evropskih udruženja za solarne i obnovljive izvore energije pisalo je Evropskoj komisiji kako bi izrazilo zabrinutost zbog ove prakse, navodeći njegovu upotrebu u zemljama poput Poljske i Češke.

Poboljšanje zagušenja u mreži i obuka radnika u solarnom sektoru, za koji se procjenjuje da će do 2030. godine trebati jedan milion radnika u EU, istovremeno je i “izazov i prilika” koja zahtijeva više programa stručne obuke, rekao je Raffaele Rossi, šef istraživanja tržišta u SolarPower Europe.

Postavljanje solarnih panela
Pixabay

Kako EU nastoji da smanji svoje oslanjanje na Kinu za solarnu proizvodnju i vrati proizvodnju kući, drugi rizik je da stvara prestroge kriterije za uvoz, usporavajući rast, rekao je Rossi.

Zato je predloženi Zakon o neto nulti industriji, koji postavlja nove domaće ciljeve za proizvodnju solarne energije do 2030. godine, potrebno razviti na “uravnotežen način” koji uključuje i veće subvencije EU, tvrdi on.

Za sada bi se zemlje EU trebale fokusirati na povećanje svojih solarnih ciljeva do 2030. godine, rekao je Rossi, kako bi podstakle veća ulaganja u sektor i širi sistem čiste energije.

“Postavljanje cilja koji je razuman i dostižan, ali u isto vrijeme ambiciozan, važno je za evoluciju sektora.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!