(VIDEO) Provozali smo se u samovozećem automobilu, pogledajte vožnju

Ekonomija 18. sep 202314:46 0 komentara
N1

Vožnja automobila je, zasigurno, jedna od najopasnijih aktivnosti koji mnogi od nas svakodnevno rutinski radimo. Tri najveće opasnosti su nepažnja i smetnje poput korištenja mobitela, brza i nepropisna vožnja te vožnja pod uticajem alkohola ili droga.

Međutim, čini se da smo u pronašli rješenje za to koje će nam biti dostupno u ne tako dalekoj budućnosti.

Samovozeći automobili, koji su nekada postojali samo u svijetu naučne fantastike, brzo postaju stvarnost, revolucionarizirajući način na koji se vozimo.

Ovi automobili su opremljeni najsavremenijom tehnologijom kao što su radar, lidar, kamere i napredna vještačka inteligencija koja im omogućava da se sigurno i efikasno navigiraju putevima.

Jedna od najznačajnijih prednosti ovakvih automobila je njihov potencijal da spase živote. Ljudska greška je odgovorna za veliku većinu saobraćajnih nesreća, ali autonomna vozila su dizajnirana da budu na stalnom oprezu i donose odluke u djeliću sekunde kako bi izbjegli sudare.

Svojom sposobnošću da međusobno komuniciraju, mogu predvidjeti potencijalne opasnosti i odmah reagovati, smanjujući broj nesreća.

Osim ove prednosti, očekuje se da će samovozeći automobili također igrati ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena. Oni mogu optimizirati rute, minimizirati potrošnju goriva i smanjiti emisije štetnih plinova.

Osim toga, autonomna vozila mogu pomoći da se smanji broj automobila na cesti, smanjujući zagušenja i zagađenje.

Kako se poretba za ljudskim vozačima gubi, vozila mogu postati mobilne kancelarije, centri za zabavu, pa čak i mjesta za odmor i spavanje tokom dugih putovanja. Transport s tačke A do tačke B bi mogao postati opuštajuće i produktivnije iskustvo.

Međutim, još uvijek postoje prepreke koje treba prevladati prije nego što autonomna vozila postanu standard na cestama, uključujući adaptiranje pravnih i regulatornih okvira, rješavanje pitanja kibernetičke sigurnosti i zaštite podataka, te prilagođavanje društva na ovu transformaciju, a posebno je problematična činjenica što će profesionalni vozači ostati bez posla.

Revolucija samovozećih automobila nije upitna, samo je pitanje vremena kada će do nje doći. Preoblikovat će naš svijet i učiniti transport sigurnijim, efikasnijim i ekološki prihvatljivijim. Iako postoje izazovi, benefiti su preveliki da bi bili zanemareni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!