Ekspert pojasnio zašto svaki građanin treba izaći na izbore

Vijesti 30. sep 202418:22 0 komentara
Dario Jovanović (N1)

Dario Jovanović iz Koalicije "Pod lupom" naveo je dva razloga zašto bi građani u nedjelju trebali izaći i glasati na Lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini.

Rezultati istraživanja Koalicije “Pod lupom” pokazali su da u izborni proces ne vjeruje svaki sedmi građanin Bosne i Hercegovine dok se svaki četvrti susreo sa nekim oblikom izborne korupcije. Da li je ovo po bilo čemu šokantno i upozoravajuće?

Možda će zvučati neobično, ali mi nije bilo šokantno. Istovjetni su rezultati bili kao i 2018., a za mene je možda najproblematičniji rezultat da je svaki četvrti građanin svjedočio nekoj izbornoj prevari. Nisu svi nalazi istraživanja negativni. Čak 83 posto građana Bosne i Hercegovine podržava uvođenje novih tehnologija kao načina borbe protiv izbornih krađa i prevara.

Kako objašnjavate paradoks da građani, uprkos svemu, najviše povjerenja imaju u kandidate na izborima – dakle u one koji varaju dok istovremeno najmanje povjerenja imaju u vlast i političke stranke?

Može zvučati paradoksalno jer u isto vrijeme najveći broj građana najmanje vjeruje vlastima i političkim subjektima. Nikada ranije kandidati i kandidatkinje nisu bili akteri procesa u kojem uživaju najveće povjerenje građana. Ovo se može opravdati činjenicom da imamo lokalne izbore na kojima je 26.000 kandidata i dobar dio građana poznaje te kandidate, članovi su porodice ili prijatelji. Moram reći da su se ranije po povjerenju građana na prvom mjestu smjenjivali Koalicija “Pod lupom” i CIK.

Kako s obzirom na sve ove podatke zapravo uvjeriti građane da vrijedi u nedjelju izaći i glasati?

Rezultati istraživanja pokazuju da će sedam od 10 građana izaći i glasati na izborima. Zašto bi građani trebali glasati? Glasanje je jedini i najbolji način da budete uvjereni da neko neće zloupotrijebiti vaš glasački listić i glasati umjesto vas. Čak i ako nemate za koga glasati ipak je važno da se izađe na izbore i da se, u najgorem slučaju, poništi listić. U suprotnom, svi ti neiskorišteni glasački listići jesu predmet izbornih manipulacija. Još jedna dobar razlog može biti što imamo preduslove za najpoštenije izbore u historiji ove države jer smo dobili paket integriteta koji je u velikoj mjeri unaprijedio izborni proces.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!