Elzina Pirić: Ne smatram da je Marin Vukoja najbolji, ali je imao najviše bodova

Vijesti 24. maj 202418:45 2 komentara

Federalna zastupnica i članica Pokreta demokratske akcije, Elzina Pirić kazala je za N1 kako napad na nju, koji se desio prije nekoliko dana u Banovićima, "ima veze" sa njenim imenovanjem u Komisiju koja je odlučila da je Marin Vukoja, bez ikakvog sudijskog iskustva, prvorangirani kandidat za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Pirić je otkrila kako je u napadu na nju “učestvovao i sudijski policajac Ministarstva pravde FBiH”, koji je, kako je dodala, “optuživan za nasilje u porodici”.

Federalna zastupnica je u Danu uživo objasnila zašto je podržala Vukoju kao prvorangiranog kandidat za sudiju državnog Ustavnog suda.

Napad se dogodio tokom stranačkog sastanka, bar tako prenose pojedini mediji. Gdje se dešavao sastanak, jesu li napadači ušli u stranačke prostorije?

Moram kazati da je u ovom trenutku jako loša sigurnosna situacija u Tuzlanskom kantonu. I ja sam postala tema nasilja. Sastanak je bio na javnom prostoru pošto u brojnim mjesnim zajednicama, moram priznati, nemamo prostor da održavamo sastanke. Bilo je baš žustro.

Jeste li od ranije poznavali napadače? Jeste li imali neke kontakte u prethodnom periodu sa njima?

Lično ga ne poznajem, ali znam ga iz viđenja jer smo mala sredina. On je poznat istražnim organima jer je učestvovao u nizu napada. Prvo je bio napad tada na državnog poslanika Kukića, niko tada nije odreagovao. Pred Opštinom su napadnutu vijećnici i bili su isti ljudi.

Kako je izgledao taj napad?

Osjećala sam se i fizički i emotivno ugrožena. Kad sam krenula prema svom autu, nakon sastanka, a očigledno je razlog napada bila jedna od tema – borba protiv korupcije i ratnih profitera, kod auta je došlo do nemilih scena. Posebno me je zaboljelo što je u napadu na mene učestvovao sudski policajac Ministarstva pravde FBiH. Nervoza i sve emocije su izašle tek kad sam saznala da je sudski policajac, da je optuživan za nasilje u porodici.

Kako su reagovali nadležni?

Moram zahvaliti policiji u Banovićima koja je odmah reagovala da ne dođe do većih napada.

Zatražili ste policijsku zaštitu?

Tako je. Nisam je još uvijek dobila. Napadnut je i ratni vojni invalid koji me je pokušao zaštititi, završio je na Kliničkom centru u Tuzli. Napad bi se mogao ponoviti, 2018. sam dobila prijetnju da će mi auto odletjeti u zrak.

Vi napadače povezujete sa vrhom SDA?

Tako je. Ti ljudi finansiraju opštinski odbor ove stranke. Oni su organizovali, sam načelnik opštine, sve prijašnje napade. Ako se ne reaguju na ovo sve što se dešavalo meni, pitam se kakvu poruku šaljemo običnim građanima jer sam ipak javna ličnost.

Smatrate da iza svega stoji priča o tzv. “izdaji”, odnosno glasanju u Komisiji za Marina Vukoju, kao kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH? Jeste li ranije dobijali slične prijetnje ovim povodom?

Ima veze. Od sjednice kada sam imenovana u Komisiju krenula je medijska kampanja na mene kao “izdajicu” i “nasljednicu Darija Kordića, koljača iz Ahmića”. Sve sam prijavljivala i to uvijek završi u latici.

Jeste li bili za jednog kandidata ili za više?

Ja sam bila za poštivanje Ustava, zakona, poslovnika da se prvorangirani “spusti” na Predstavnički dom.

Smatrate li da je Vukoja najbolji kandidat?

Ja to ne smatram, ali rezultat koji je došao pred nas je da Vukoja ima najviše bodova. Ko sam ja da sumnjam kad smo dali povjerenje?

Niste preispitivali te odluke?

Moje kolege iz struke su dale svoj stav.

Mnogo je komentara na društvenim mrežama povodom glasanja za Vukoju. Navodno će Dragan Mioković dobiti mjesto predsjedavajućeg PD PFBiH, Aner Žuljević je dobio direktorsku poziciju u BH Telecomu, a vi kontrolu nad rudnikom u Banovićima? Kako odgovarate na ove optužbe?

To su apsurdne priče i neistine. Ne znam što se digla ovolika fama oko Vukoje, koji je sekretar Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Kritikuje se jer Vukoja nema sudijskog iskustva?

Nije imala ni Seada Palavrić. Ona je iz parlamentarnih klupa imenovana za sutkinju Ustavnog suda. Bila je potpredsjednica SDA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare