Emela Kapidžija nakon zaključka Ustavnog suda: Idemo prema Strazburu

Vijesti 12. jul 202419:32 1 komentar
Facebook

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučivao je danas, između ostalog, i o predmetu Emele Kapidžije, kojoj nije dozvoljeno nošenje hidžaba u Oružanim snagama BiH. Zaključeno je da propisivanjem zabrane isticanja vjerskih simbola u Oružanim snagama BiH nije povrijeđeno apelanticino pravo na manifestiranje vjere.

“To ograničenje je zakonito i ima legitiman cilj jer nošenje vjerskih obilježja u OSBiH, kao i u bilo kojoj drugoj javnoj službi, ili držanje takvih obilježja u službenim prostorijama, može utjecati na zaštitu prava i sloboda drugih, uključujući mogućnost izazivanja negativnih međuljudskih odnosa, konkretno među vojnicima, može dovesti do nepovjerenja građana u vojsku i izazvati osjetljivost društva na vjerske simbole u javnom prostoru te narušiti načelo neutralnosti prema cjelokupnoj bosanskohercegovačkoj javnosti koje se odnosi na sve pripadnike Oružanih snaga BiH kojima je zabranjeno da uz uniformu nose vidno istaknuta vjerska obilježja”, stoji u današnjem zaključku Ustavnog suda BiH.

Kapidžija se vrlo brzo oglasila, proglasivši ga sramnim.

“Presuda je sramna i vrijeđa mene kao slobodnu osobu i ličnost. Idemo dalje prema Strazburu, ako Bog da. Da vam ja kažem jesam li diskriminisana u odnosu na druge i kako se osjecam… Da, jesam diskriminisana u odnosu na druge a hidžab nije simbol”, poručila je.

Potom je pozvala sve nadležne da se otklone svi vjerski simboli iz svih kasarni i institucija sva tri naroda – kako bi logika bila ispoštovana do kraja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare