Emir Zlatar: Imamo kompleks od toga da neko kaže da je Bošnjak

Vijesti 10. sep 202409:56 > 13:26 0 komentara

Emir Zlatar za N1 govorio je o aktuelnim programima i projektima Vijeća kongresa boišnjačkih intelektualaca koji se trebaju realizirati do kraja 2024. godine, kao i o identitetu Bošnjaka kao naroda.

Zlatar je objasnio zbog čega mnogi miješaju pojmove Bošnjak i Bosanac.

“Imate ljudi koji imaju ozbiljna akademska zvanja koja treba preispitati koji kažu da je Bošnjak riječ ugarskog porijekla. Imate danas u prkasi u Bosni, u lingvistici, filologiji primjere kako nazivate čovjeka iz Livna, ne nazivate ga Livanac nego Livnjak, iz Duvna nije Duvanac nego Duvnjak. Jezik je čudo, jezik je indentitet naroda i u njemu je sačuvana sva histografija, pamćenje, sjećanje jednog naroda pa tako i Bošnjaka kao jednog historijskog naziva za narod Bosne. Dakle Bošnjanin, Bošnjaci. Oni naravno mogu biti i Bosanci ali bi trebali biti u svojoj ukupnosti. Ali procesi u 19. i 20. stoljeću su razdijelili nastankom nacionalnoh država Srbije i Hrvatske u tom vremenu 19. stoljeća na bazi vjerskih i kulturnih društava, akademskih matica koje su djelovale u Bosni do koratizacije i srbizacije katoličkog i pravoslavnog stanovništva. Ti su procesi završeni i ne mogu se vratiti nazad”

Također Zlatar navodi da postoji kompleks od toga što je Bošnjak.

“Imamo kompleks od toga da neko kaže da je Bošnjak. Uzmite u bilo kojoj oblasti. Naravno da vas neko određuje. Ali da neko kaže: ‘Naš najistaknutiji bošnjački fudbaler. Mislim da bi taj fudbaler rekao: ‘Stanite, nisam ja Bošnjak ja sam Bosanac. Nemate problem da neko kaže vrhunski srpski fudbaler muzičar ili hrvatski ili crnogorski. Zanimljivo je da samo Bošnjaci imaju taj kompleks, što je normalno zbog potiskivanja i suspendiranja naroda i kulture”, istakao je.

Bošnjaci su, kaže Zlatar, kao narod priznati u Srbiji gdje su nacionalna manjina te je dodao da u Bosni i Hercegovini mora postojati matično bošnjačka institucija kao što je to Matica srpska ili hrvatska.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!