Energetski (ne)potencijal BiH: Može li sistem izdržati da se grijemo na struju?

Vijesti 14. jul 202219:32 0 komentara
N1

Dok energenti poskupljuju građani sve više razmišljaju o grijanju na struju. No upitno je i koliko će biti stabilna cijena električne energije. Neizvjesna je i budućnost finansiranja Bloka 7 u Tuzli, posebice nakon što je Vijeće za državnu pomoć BiH promjenilo svoju odluku. Oni koji prate samu ideju i početak projekta, poručuju - na početku je bio osuđen na propast.

“Termocentrale na ugalj nisu najbolja stvar na svijetu. Mnogo lošija stvar su stare termoeletrane, a najlošija stvar je da nemate električnu energiju” rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH koji i dalje šuti na odluku Vijeća za državnu pomoć. Šute i u Elektroprivredi koji lopticu prebacuju na ministarstvo finansija BiH. No prije tri godine nisu šutili.

“Dobijamo jedan savremeni tehničko-tehmološki blok koji će biti cjenovno konurentan i proizvoditi el. energiju na potpuno prihvatljiv ekonomski način.” kazao je Senad Salkić, Izvršni direktor za investicije EP BiH prije tri godine (07.03.2019.).

Nismo dobili savremeni tehničko-tehnološki blok, Vijeće za državnu pomoć promjenilo je odluku. Nakon 4 godine konstatovali su da odluka Vlade FBiH o garanciji nije u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći BiH. O ovome u ministarstvu finansija ne znaju ništa.

“Spomenuta odluka Vijeća nije objavljena niti na web stranici Vijeća za državnu pomoć BiH niti u Službenom glasniku tako da sa sadržajem iste nismo ni upoznati. Kada zvanična odluka bude dostavljena Federalnom ministarstvu finansija ili objavljena u Službenom glasniku, ista će se analizirati i na temelju toga procijeniti koje će se naredne aktivnosti poduzeti po tom pitanju.”

I zaista odluka nije objavljena, tačnije i u Vijeću nemaju odgovor na naš upit o odluci. Nisu baš ni revnosni na stranici Vijeća, sa posljednjom objavom od prije godinu i po. Ministar energije, rudarstva i industrije ne govori danas o odluci Vijeća, ali kaže kako je Vlada danas prihvatila prijedlog Elektroprivrede BiH o odbijanju alternativnog podizvođača u vezi sa projektom izgradnje Bloka 7.

“Elektroprivreda je kroz Nadzorni odbor i Upravu usvojila nekoliko informacija na osnovu Parlamenta i Vlade Federacije. Zaduženja su bila da se iznajmi pravni tim sa međunarodnom reputacijom, koji će pomoći i izanalizirati zajedno sa timom iz Elektroprivrede postojeći Ugovor i predložiti Elektroprivredi, Vladi i Parlamentu, smjer u budućem odvijanju ovoga projekta.” kazao nam je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH

No sa odlukom Vijeća su upoznati u Energetskoj zajednici. Govorilo se da je na Vijeće pritisak vršila Evropska energetska zajednica. Nekadašnji direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, za N1 kaže kako ne zna o nikakvom pritisku.

“U prošlosti je Vijeće saopštilo da će obnoviti postupak, ako bude novih fakata. U novembru je prošle godine ministarski Savjet Energetske zajednice usvojio odluku, koju je prepoznao kao nedozvoljenu državnu pomoć i Savjet za državnu pomoć BiH je to prihvatio i promjenio svoju odluku” rekao je Kopač.

Oni koji su se sa ekološkog aspekta borili protiv izgradnje novog Bloka, kažu kako su očekivali da će se ovo desiti. Dokument koji su prije četiri godine i Vijeće i Vlada pokazali u federalnom parlamentu, postao je ništavan.

“Postavlja se pitanje jesu li neki ljudi svjesno koristili nelegalan dokument, kako bi dobili podršku Parlamenta FBiH ili je bilo neznanje, što je jako problematično, pa podržali taj dokument. Ovo je pokazatelj da je projekat Bloka 7 propao” kazao nam je Denis Žiško, iz Aarhus foruma BiH.

Već nekoliko mjeseci i ministar energetike govori kako ne zna šta će biti sa Blokom 7. Da će Termoelektrane u ovom dijelu Evrope morati promjeniti svoj način rada pokazuju i podaci da je Z. Balkan najveći zagađivač vazduha u Evropi. U tome prednjači upravo BiH koja ima 8 puta više sumpor dioksida, odnosno 3,6 puta više praškastih čestica. A i broj umrlih od sagorjevanja uglja na Z. Balkanu, daje alarmantne podatke. U 2020. godini 18 Termoelekktrana na Z. Balkanu emitovalo je 2,5 puta više sumpor dioksida nego 221 termoelektrana u EU. U ovim statističkim podacima ne prednjačimo, ali su svakako alarmantni. BiH je od posljedica sagorjevanja uglja imala 1.345 umrlih.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!