Epidemija morbila prijeti Tuzlanskom kantonu, stučnjaci upozoravaju: Ovo je tek početak

Vijesti 18. jan 202421:25 0 komentara
N1

Epidemija gripe i respiratornih oboljenja na svom je vrhuncu. Svijetom je zavladala trostruka epidemija - zaraza koronavirusom, respiratornim virusom i gripom. Strahuje se i od epidemije malih boginja. Sve to rezultiralo je i zabranom posjeta u bolnicama.

Počela je sezona gripe, virusa i prehlade. Povećao se broj onih koji žale na kašalj, curenje nosa, otežano disanje. Građani pribjegavaju različitim metodama zaštite. A posebne mjere, odnosno zabrane posjeta uveo je KCUS. Iako stanje još uvijek nije alarmantno, treba biti oprezan, jer su aktivna tri respiratorna virusa. Glavna karakteristika je što se brzo prenose.

“To je influenca A sa podtipom H3 koja je po simptomima najizraženija, zatim sporadična influenca B koja je nešto manje izražena, i naravno covid koji nikad nije ni prošao sve ove mjesece. Epidemiološka situacija je bila takva su došle i ove preventivne mjere za zabranu posjeta, naravno privremenog karaktera”, naglasila je Meliha Hadžović Čengić, infektologinja sa KCUS-a.

Posjete su zabranjene ili redukovane i u drugim zdravstvenim ustanovama. Počevši od Sarajeva, Tuzle, Trebinja.

Razlog zabrane posjeta u Opštoj bolnici Abdulah Nakaš prema riječima ljekara je preventivna mjera. Dodaju da nema razloga za zabrinutost.

“U ovoj sezoni respiratornih infekcija naši pacijenti koji leže već imaju jedan zdravstveni problem. Ukoliko bi posjete bile onim tempom i ritmom kojim su bile, postoji opasnost da dodatno obole od neke respiratorne infekcije, dakle da se njihovo već teško stanje zbog kojeg su hospitlizirani dodatno komplikuje. Trenutno, nemamo potvrđenih oboljelih od gripe, ali imamo respiratornih infekcija koje su udružene sa drugim bolestima i stanjima”, navela nam je epidemiologinja iz ove bolnice, Aida Pitić.

Za razliku od sarajevskog, tuzlanskom kantonu prijeti epidemija morbila. Prijavljeno je 47 zaraženih, a tri opštine su svojevrsna žarišta.

Detalji su u prilogu Dragice Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!