Epilog priče o neradnicima u Vladi RS: Otpušteni radnici, a ko je odgovoran?

Vijesti 18. jan 202315:07 1 komentar
Vlada RS (N1)

Sa više od 20 zaposlenih u institucijama Vlada Republike Srpske raskinula je ugovore o radu jer je utvrđeno da nisu dolazili na posao, a uredno su primali plate.

Radi se o jednom zaposlenom u Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, radnicima u Poštama Republike Srpske, RiTE Ugljevik, RiTE Gacko, Elektro Bijeljina, HE na Drini i Elektrokrajina Banjaluka.

Uz to u Vladu su navodno stigle i brojne anonimne prijave koje se trenutno provjeravaju, navodno ih je najviše za Ministarstvo porodice, omladine i sporta, te Investiciono razvojnu banku Republike Srpske.

Ovo je prvi epilog velike najave predsjednika Republike Srpske i premijera Milroada Dodika i Radovana Viškovića o obračunu sa onima koji nisu dolazili na posao, bez bilo kakvog obrazloženja, a primali su platu.

Sinoć je o takvima za BHRT govorio predsjednik Vlade Radovan Višković navodeći da ih je desetine već otpušteno.

“Reći ću da sada imamo na desetine ljudi kojima je prekinut radni odnos jer se nisu iz nekog razloga pojavljivali na radnom mjestu, a da su za to primali platu, što je po zakonu nedopustivo”, rekao je on kratko ne precizirajući o kojim preduzećima se radi, ali napominjući da odredbe Zakona o radu koji nalaže da, ukoliko radnik tri dana ne opravda izostanak sa posla, njegov radni odnos prestane.

Inače, prethodnih dana se spekulisalo da su zaposleni u Vladi Republike Srpske unaprijed obavještavani o kontrolama prisustva na radu koje su sprovođene tokom prethodne sedmice. S obzirom na to pitanje je koliko takve kontrole uopšte imaju efekta. Iako su najviši predstavnici vlasti ranije govorili da će krivično goniti one koji su tolerisali neradnike u svojim redovima, odgovornost direktora i rukovodilaca preduzeća o kojima se danas oglasila Vlada sada se ne spominje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare