EU diplomate tvrde: Sattler blokira OHR da donese odluku za finansiranje izbora?

Vijesti 24. maj 202218:06 > 18:50 10 komentara
OHR

Nakon što su se pojavile informacije da je namjeru Visokog predstavnika Christiana Schmidta da donese odluku kojom bi se naredilo izdvajanje sredstava za Opće izbore u BiH blokirao Johann Sattler, šef delegacije EU u BiH, uslijedile su reakcije.

Sattler je navodno naveo kako bi to dodatno iziritiralo lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Politički analitičar i istraživač Jasmin Mujanović kazao je kako je razgovarao sa svojim izvorima koji su ovo potvrdili.

“Imao sam brze razgovore s nekoliko mojih nebalkanskih izvora u Briselu koji prate dešavanja u regiji. Svi su potvrdili istu stvar: ambasador EU u Sarajevu Johann Sattler sprečava OHR u korištenju bonskih ovlasti kako bi se osigurala sredstva. Opasna stvar. Odnos između Sattlera i Čovića je poodavno čudan. Ili je Sattler poput Davida Mcallistera (predsjedavajućeg Odbora za vanjsku politiku EU) regrutovan u utjecajnu mrežu HDZ-a ili vjeruje da se Čović može urazumiti. Kako god, ovaj EU zvaničnik ugrožava institucionalni poredak EU”, naveo je Mujanović.

Na ovo je reagovao je parlamentarac EU Thomas Waitz. Uputio je pitanje Josepu Borrellu, šefu EU diplomatije.

“Kakvo pravo ima naš ambasador da spriječi OHR u osiguranju finansiranja izbora? Josep Borrell, je li to dogovoreno s Briselom? Pozivam Johanna Sattlera da bezuvjetno omogući finansiranje izbora u BiH”, rekao je Waitz.

Iz Centralne izborne komisije BiH kazali su kako imaju “informacije da se u međunarodnim krugovima priča da su komotni ako u junu i julu dobiju novac”.

“To jednostavno nije tako. Imamo i više nego dovoljno argumenata za ovakav pristup Molim da se ne ugrožava izborni proces, ne zanima nas kakav će biti tekst izbornog zakona mi smo tu imenovani da ga provodimo kakav god da je”, rekao je Suad Aranutović, predsjednik CIK-a na sjednici održanoj u četvrtak 19. maja.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda saopćio je da je jučer dostavio dokument okvirnog budžeta za period od 2022. do 2024. godine generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja. Za N1 je potvrđeno kako je sjednica Vijeća ministara BiH zakazana za četvrtak, a da je na dnevnom redu i ovaj dokument.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare