Europarlamentarci pozvali na sprečavanje proslave 9. januara

Vijesti 06. jan 202316:28 2 komentara
N1

Europarlamentarci Thijs Reuten, Delara Burkhardt i Grupa socijaldemokrata u Europskom parlamentu pozvali su Europsku komisiju i komesara za proširenje EU Olivera Varhelyija, između ostalih, da hitno djeluju u sprečavanju obilježavanja 9. januara i proslave Dana Republike Srpske (RS), kojeg je Ustavni sud BiH ocijenio neustavnim. 

Ne želimo ponovo gledati bilo kakvu neustavnu paradu 9. januara kao što smo gledali prošle godine. Niti u Banja Luci niti bilo gdje drugo. Izuzetno smo zabrinuti zbog najava neustavne proslave osnivanja ‘Republike Srpske’ koja se organizuje u Istočnom Sarajevu u kojoj su jasno uključeni zvaničnici iz RS a najavljeno je i učešće sina Aleksandra Vučića kao i zvaničnika iz Srbije. Zahtijevamo da se Europska Komisija i OHR proaktivno angažuju sa nadležnim organima kako bi spriječili neustavne parade i izjave poricanja genocida i da podrže državne institucije BiH, uključujući tužioce kako bi poduzeli brze korake ako je potrebno. Namjerno ugrožavanje jedinstva BiH koje sprovodi Milorad Dodik i njegovi saveznici i nastavak destabilizirajućih radnji iz Srbije u cijelom regionu, uključujući BiH, moraju prestati“, napisao je Reuten na Twitteru.

Pozvao je EU da umjesto šutnje i politike udovoljavanja razmotri restriktivne mjere protiv svih (izabranih) državnih službenika koji učestvuju u neustavnim aktivnostima a koje uključuju sankcije protiv funkcionera iz RS, dalje zamrzavanje sredstava namjenjenih za RS, sankcije zvaničnicima ili zvaničnim predstavnicima iz Srbije koji učestvuju u nelegalnim proslavama.

Podsjetimo, svečani defile povodom neustavnog dana RS ove godine će umjesto u Banjaluci kako je bilo do sada biti održan u Istočnom Sarajevu. Upravo zbog te ceremonije udruženje “Zelene beretke” bilo je uputilo zvaničan zahtjev za zaustavljanje saobraćaja zbog protesta koji su bili planirani za 9. januar u trajanju od 8:00 do 19:00 sati na međuentitetskoj granici oko Sarajeva.

Danas je rečeno da protesti neće biti održani nakon sastanka federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare sa predstavnicima boračkih udruženja u Federaciji Bosne i Hercegovine, a vlasti iz RS su poručili da će navodno nastojati da svake godine drugi grad bude domaćin obilježavanja 9. januara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare