Europljanke na uloške izdvajaju prosječno 675 eura godišnje

Vijesti 12. mar 202414:20 0 komentara
Shutterstock

Menstrualno siromaštvo nije novi pojam, no javnosti je i dalje nepoznat. Značajan dio svjetske populacije nema pristup sigurnim higijenskim, odnosno menstrualnim proizvodima.

Francuska organizacija Regeles Elementaires procjenjuje da čak 500 miliona žena u svijetu živi pod utjecajem menstrualnog siromaštva. Ova situacija nije ograničena samo na zemlje u razvoju; čak i u naprednijim društvima poput Japana i Španije, gdje postoji određeni stepen otvorenosti prema menstrualnim potrebama, tabui i stigma oko menstruacije i dalje snažno utječu na život žena.

Proizvodi za menstruaciju uglavnom nisu ograničeni samo na tampone, uloške, menstrualne čašice ili donje rublje. Oni uključuju i ​​osnovne higijenske potrebe poput lijekova protiv bolova, ili čak samo sapun ili tekuću vodu.

U Nepalu i nekim regijama Indije, žene koje imaju menstruaciju moraju za vrijeme ciklusa biti izolirane od ostalih članova društva, dok je u zemljama zapadne Afrike menstruacija predmet stigme. Smatra se prljavom, tj. nečistom pojavom i izaziva osjećaj srama svaki put kad žena dobije menstruaciju. Ovo ne samo da ilustrira raznolikost i kompleksnost problema menstrualnog siromaštva već i ukazuje na duboko ukorijenjene sociokulturne predrasude koje ga okružuju.

Borba protiv menstrualnog siromaštva

Škotska je prva zemlja u Europi koja je 2021. godine proizvode za menstruaciju stavila na raspolaganje svakoj ženi, a zemlje poput Belgije ili Francuske poduzele su značajne korake kako bi riješile problem ovog tipa siromaštva.

U 2018. godini belgijska vlada smanjuje PDV na menstrualne proizvode s 21 na 5 posto, dok Francuska osigurava milion eura školama kako bi se borili protiv menstrualnog siromaštva. U toj zemlji, prema IFOP-u (Francuski institut za javno mnijenje), u 2019. godini otprilike 1.7 miliona žena živjelo je pod utjecajem menstrualnog siromaštva. Prema informacijama na razini EU-a, prosječna Europljanka potroši otprilike 675 eura godišnje na proizvode za menstrualnu higijenu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!