Evropa bi mogla do kraja stoljeća izgubiti gotovo 90 miliona stanovnika

Vijesti 16. nov 202207:00 0 komentara

Svijet je dobio osmomilijarditog stanovnika. Djevojčica Vinice Mabansag, rođena je jutros u 1 sat i 29 minuta i to na Filipinima. Svjetska populacija je porasla za milijardu stanovnika u samo 12 godina, a procjene su da će devet milijardi dosegnuti do 2037. godine. Inače regija je dva puta bila u centru pažnje jer je petmilijarditi stanovnik rođen u Zagrebu, a šestmilijarditi upravo u Bosni i Hercegovini, u Visokom, Adnan Mević, koji je i jutros bio gost N1 televizije.

Tadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Annan, 12. oktobra 1999, držeći ga u naručju, proglasio je Bosanca i Hercegovca Adnana Mevića šestmilijarditim stanovnikom planete Zemlje. Po rođenju u sarajevskoj bolnici Koševo, Visočanin postaje svjetski poznat. Danas je student Ekonomskog fakulteta, a od države nema posebne benefite.

“Imam potpisan ugovor o finansiranju školovanja. Moji su roditelji tada potpisali ugovor sa rahmetli Alijom Izetbegovićem o skrbi koja je 200 KM mjesečno do kraja školovanja. E sada koliko meni traje školovanje ja ću to primati, ostalo više ništa nemam”, rekao je Adnan Mević, 6-milijarditi stanovnik.

N1

Za razliku od Mevića, petmilijarditi stavnovnik, Zagrepčanin Matej Gašpar je povučen. S porodicom živi u hrvatskoj prijestolnici, radi u hemijskoj kompaniji. UN je njegov rođendan, 11. juli, proglasio Svjetskim danom stanovništva. Dvanaest godina je prošlo između rođenja Gašpara i Mevića, a u narednih 15 godina svijet bi, prema procjenama mogao dočekati i devetmilijarditog stanovnika.

“Kako ćemo odgovoriti kada “Beba 8 milijardi” bude dovoljno stara da pita: Šta ste učinili za naš svijet – i za našu planetu – kada ste imali priliku? Ekselencije, ova klimatska konferencija UN-a je podsjetnik da je odgovor u našim rukama. A sat otkucava. Mi smo u borbi naših života. I gubimo. Emisije stakleničkih plinova nastavljaju rasti. Globalne temperature nastavljaju da rastu. A naša planeta se brzo približava prekretnicama koje će klimatski haos učiniti nepovratnim. Nalazimo se na autoputu do klimatskog pakla sa nogom i dalje na papučici gasa”, rekao je Antonio Guterres, generalni sekretar UN.

Najmnogoljudnija zemlja trenutno je Kina s milijardu i 426 miliona stanovnika, slijedi Indija s milijardu i 412 miliona. No, procjene UN-a su da bi do 2050. Indija trebala dospjeti na prvo mjesto sa čak milijardu i 668 miliona stanovnika. Na trećem mjestu su Sjedinjene Američke države, potom Indonezija i Pakistan, dok bi do 2050. umjesto Indonezije, četvrta po broju stanovnika mogla biti Nigerija.

“Dio kontinenata gubi stanovništvo, recimo procjena je za Evropu da će do kraja stoljeća izgubiti gotovo 90 milijuna stanovnika, a procjena da će Afrika narasti na 4,3 milijardi stanovnika, tako da ta regionalna disproporcija će u budućnosti sasvim sigurno izazvati migracije i te migracije pogotovo afričkog stavnovništva koje teško da se u tom broju može zadržati na određenom društveno, gospodarskom, afričkom području i sasvim sigurno će se kretati sjeverno od Mediterana, odnosno Sredozemnog mora prema Evropi”, naveo je demograf Stjepan Šterc.

Demograf Šterc napominje i da su projekcije UN-a kako će svjetsko stanovništvo brojati maksimalno 11 milijardi i to do kraja ovog stoljeća. Nakon toga bi trebalo doći do depopulacije. No pitanje je može li Zemlja izdržati 11 milijardi stanovnika, pogotovo kada je riječ o prehrani. Struka tvrdi da su okeani u tom segmentu, najveći potencijal.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!