EWB: RT Balkan pomaže režimu u Srbiji da diskredituje nalaze stranih posmatrača izbora

Vijesti 22. dec 202314:37 0 komentara
Tanjug/Vladimir Šporčić

Ruski državni medij u Srbiji Russia Today Balkan pridružio se drugim provladinim tabloidima u napadu na međunarodne posmatrače koji su pratili izbore održane u nedelju u toj zemlji, te je taj medij u nekoliko tekstova objavljenih nakon izbora sugerisao da ocjene međunarodnih posmatrača nisu objektivne i da kritike nastaju samo zato što nije došlo do promjene vlasti u Srbiji onako kako bi to želio Zapad, navodi Europen Westen Balkans.

U tekstu EWB se navodi da ni u jednom od članaka RT Balkan ne pominje izvještaje domaćih posmatračkih misija o izbornim nepravilnostima.

Ruski portal je 19. decembra objavio članak pod naslovom “RT Balkan istražuje: Ko su (ne)dobronamerni posmatrači sa Zapada koji su kontrolisali srpske izbore?”. Portal dovodi u pitanje ocjene OSCE/ODIHR-a, navodeći “koliko se ovakve ocene – bez ponuđenih konkretnih dokaza za teške optužbe koje su iznete – uopšte mogu prihvatiti kao objektivne i istinite?”.

Članak implicira da zapadni posmatrači nisu objektivni, pozivajući se na izjavu šefa delegacije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Stefana Schennacha, koji je u intervjuu za N1 kritikovao praksu vanrednih izbora. Međutim, RT Balkan njegovu izjavu tumači kao dokaz da Zapad smatra da Srbima nisu potrebni izbori, “kao da oni o tome treba da odlučuju”.

U članku se također sugerira da je oštra kritika međunarodnih posmatrača zbog toga što izbori nisu dali ishod koji su očekivali stranci. Pominje se i Schennachovo članstvo u mreži “Prijatelji Zapadnog Balkana” i da je tražio da Srbija uvede sankcije Rusiji, što implicira njegov potencijalni subjektivni interes da se promjeni vlast u Srbiji.

U tekstu objavljenom 20. decembra pod naslovom “Osporavanje srpskih izbora: Šta hoće Nemačka i Amerika?”, RT Balkan postavlja pitanje da li je Zapad opravdao kritike izbora ili je problem što im rezultati nisu po volji.

Ovaj medij koristi izjavu poslanika Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika da su izbori u Srbiji protekli glatko kako bi poktkrijepio svoje tvrdnje o nedostatku objektivnosti međunarodnih posmatrača. I pored toga što je Bičik kasnije izrazio zabrinutost zbog broja pritužbi i nepravilnosti, RT Balkan to nije prenio na svom portalu.

Dva objavljena teksta o ovoj temi ne objašnjavaju ulogu međunarodnih posmatračkih misija, kao ni bitnu činjenicu da su one posmatrale izbore na poziv predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić. Mjesec dana prije decembarskih izbora, Srbija je uputila poziv direktoru Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) OEBS-a.

Kako je politički analitičar Aleksandar Đokić ranije ocenio za EWB, mediji u Srbiji povezani sa Kremljem, poput RT Balkan i Sputnjika, ulažu više napora u promociju režima u Beogradu nego u Moskvi.

Dodao je da u vezi sa Vučićevim režimom nema nesuglasica među medijima koji su povezani sa Kremljem u Srbiji i državnim ili prorežimskim medijima u zemlji. “Za sve njih Vučić treba da ostane zauvjek neprikosnoveni vladar”, rekao je tom prilikom Đokić.

Kako navodi EWB, ocena Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je da su izbore u Srbiji obilježile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Ovo su ozbiljna pitanja kojima institucije moraju da se pozabave i da ih temeljno istraže kako bi se stvorili fer izborni uslovi i ojačala demokratija u Srbiji u budućnosti”, navedeno je na konferenciji za novinare u Beogradu 18. decembra.

Što se tiče nepravilnosti na dan izbora, ODIHR je primijetio “grupno glasanje i kršenje tajnosti glasanja”. Predstavnici međunarodnih posmatračkih organizacija spomenuli su ozbiljne nepravilnosti, uključujući kupovinu glasova.

Ističu da nisu u poziciji da komentarišu da li bi izborni rezultati mogli biti dovedeni u pitanje zbog ovih nepravilnosti, ali da imaju preporuke po tom pitanju. Navode da će pratiti kako će vlasti u Srbiji postupati sa ovim preporukama.

Kako navodi EWB, čak ni ocjene domaćih posmatrača nisu optimističnije. Izborna posmatračka organizacija CRTA navela je da su drastične zloupotrebe biračkih prava, zakona i institucija eskalirale na dan izbora.

Skrećemo pažnju na ozbiljnu zabrinutost u pogledu kvaliteta parlamentarnih izbora i njihovog daljeg odstupanja od standarda slobodnih i poštenih izbora. S obzirom na obim i raznovrsnost izbornih zloupotreba u Beogradu, zaključujemo da rezultati beogradskih izbora ne odražavaju slobodno izraženu volju birača koji žive u Beogradu”, saopštila je CRTA.

Dodali su da su nepravilnosti koje ugrožavaju izborne rezultate zabilježene na pet odsto biračkih mesta za parlamentarne izbore i devet odsto biračkih mesta za beogradske izbore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!