FBiH uskoro dobija registar pedofila?

Vijesti 21. jul 202221:55 2 komentara

Federacija BiH uskoro bi mogla dobiti registar pedofila. Osim toga, u federalnom parlamentu usvojen je i Nacrt izmjena Kaznenog zakona koji će regulirati ovu oblast. Osnovni podaci značajni za fizičko prepoznavanje osuđenog i njegove fotografije, moći će se pronaći u Registru. Biće dostupan organizacijama, ustanovama, institucijama i udruženjima u zaštiti prava i interesa djece. Iako je predložen prije gotovo tri godine, ovaj zakon na red je došao tek nakon dvije godine.

“U ovoj oblasti smo crna rupa Evrope. Republika Srpska ovaj registar ima od 2018. godine, dok Hrvatska i Srbija od 2013. imaju evidentirano više od 1.000 osoba koje imaju problema s krivičnim zakonom po ovom pitanju”, rekao je Aner Žuljević, delegat Doma naroda PSFBiH.

Registar, kao preventivni mehanizam, pokazao se efikasnim u regionu i EU, a podaci su trajni i neće se brisati.

“Međunarodno-pravni standard i obaveza koju ima BiH, odnosno entitet FBIH shodno usvojenim konvencijama Vijeća Evrope iz 2012. godine i nažalost mi smo posljednji u regiji koji usvajamo ovakav zakon”, rekao je delegat Jasmin Duvnjak.

Pokrenuta je inicijativa o formiranju državnog registra, uz napomenu da smo jedna od rijetkih država koja nema forenzičku DNA bazu podataka na državnom nivou.

“Prije 10 ili 12 godina je započeta ta priča, ali zbog svega što se dešava u BiH ta priča je blokirana, zaustavljena. U međuvremenu se desilo DNA bazu podataka usvoji i RS, ali ima jedan problem – prilikom razmjene informacija sa ostalim državama, državne agencije prepoznaju državne nivoe”, kazao je Damir Marajnović, delegat.

Dom naroda je usvojio i Nacrt izmjene Krivičnog zakona, kojima bi trebalo da budu uvedena nova krivična djela iskorištavanja djeteta radi pornografije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare