Federacija BiH dobila historijski budžet, usvojen jednoglasno u Domu naroda

Vijesti 27. jan 202319:23 1 komentar
F.Z./N1

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojili su danas budžet za 2023. godinu koji je okarakterisan kao historijski jer je za 1,1 milijardu KM veći od prošlogodišnjeg budžeta i iznosi 6,7 milijardi KM. Budžet je usvojen bez glasova protiv i suzdržanih, odnosno sa 69 glasova za.

Vlada FBiH je odbila sve amandmane koje su delegati danas uložili. Klub Bošnjaka tražio je da se delegati izjasne o njihova dva amandmana koji nisu dobili podršku, dok su ostali delegati odustali od zahtjeva za izjašnjavanje. Pedeset amandmana koje je usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojeni su sa 46 glasova za, 12 suzdržanih i 10 protiv.

Na šta će biti potrošen novac?

Predstavnički dom PSFBiH jučer je također usvojio ovaj dokument uz 50 amandmana Osmorke.

Najveći dio novca raspoređenog kroz amandmane HDZ-a i stranaka Osmorke ide na tunel Hranjen, ukupno 20 miliona, druga stavka 12,5 miliona namjenjen je za kupovinu udžbenika djeci do petog razreda, a treća stavka, sedam miliona ide za gradnju dječije klinike na Sveučilišnoj bolnici u Mostaru. No, raspodjelom nisu svi zadovoljni, ni zastupnici, a naročito ne poljoprivrednici.

Novac za letjelice protiv požara briše se iz budžeta – 30 miliona. Ostao je novac za remont jedinog helikoptera u vlasništvu FBiH kojim raspolaže FUP. Umjesto kanadera, novac ide za sportsku dvoranu u Mostaru, školu u Novom Travniku, Dom zdravlja u Kiseljaku, sedam miliona ide za izgradnju dječije klinike na Sveučilišnoj bolnici u Mostaru, te 17 miliona za Tunel Hranjen.

Potpuno je ukinut i novac za rekonstrkuciju zgrade Vlade u Sarajevu i Staklene banke u Mostaru. Od tog novca najveći iznosi ide preduzeću Zrak- sedam miliona, za tri akademije nauka i umjetnosti ide 900 hiljada, za sanaciju posljedica zemljotresa u Stocu 600 hiljada. Osim toga izdvojen je novac i za izlaz sa Stupske petlje prema aerodromu Sarajevo, za dvorac u Ostrošcu 2,5 miliona, Kulturni Centar u Bihaću 2 miliona. Oko 17 miliona dislocirano je i od Željeznica FBiH, te arbitraže sa INA Molom.

Četiri bazena našla su se u amandmanima, najviše za zatvoreni bazen u Zenici četiri miliona, u Cazinu 3 miliona KM, za bazen u Sarajevu na Bentbaši 1,5 miliona, te za bazen u Gračanici pola miliona.

Predstavnički dom pri elektronskom glasanju podržao je amandman Luke Faletara iz opozicionog HDZ 1990 da se izdvoji 500 hiljada za starački dom u Prozor Rami. A onda je u šali Damir Nikšić tražio pojedinačno glasanje. Pojedinačno, poslanici su drukčije glasali.

Osim sanacije zgrade Vlade i Staklene Banke, Letjelica, te INA Mola, novac je preraspoređen i od kupovine vakcina protiv Covida, za popis poljoprivrednika, regresiranja kamata privrednicima, te sredstva za Razvojnu banku. Budžetom usvojenim u Predstavničkom domu nezadovoljni su i poljoprivrednici koji su očekivali 200 miliona, umjesto 160 za poljoprivredtu, te željezničari koji najavljuju blokadu saobraćaja, jer kako navode imaju najniže plate.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare