Filip Vujanović: Dan sjećanja na genocid u Srebrenici je opomena i upozorenje

Vijesti 08. jul 202115:13 > 16:44 0 komentara
N1

Filip Vujanović, bivši predsjednik Crne Gore, kazao je kako je kao predsjednik jasno saopštio stav ove zemlje o Srebrenici. "U Srebrenici se dogodio genocid!", kazao je Vujanović.

Podsjetio je kako je u Srebrenici na ukopu žrtava bio 2010. i 2015. godine.

“U obje prilike saopštio sam na krajnje jasan način, stav – u Srebrenici se dogodio genocid. Taj genocid se treba osuditi kao i svi zločini koji su se desili na području bivše Jugoslavije. U Srebrenici se dogodio genocid koji ne predstavlja odgovornost naroda već onih koji su osuđeni. I genocid koji pominje da međunarodna zajednica nije izvršila obavezu zaštite tog područja. Srebrenica je velika opomena i poziv da se tavki zločini više nikada ne dogode na tlu Evrope”, rekao je Vujanović.

Istakao je kako mu je tokom obilaska Srebrenice bilo jako teško emotivno jer je vidio bol onih koji su izgubili svoje najbliže.

“Crna Gora je nedavno donijela i rezoluciju o genocidu kojom je osudila genocid i negiranje genocida. Naglašeno je da to nije zločin naroda niti determniše narod i jasno saopštila očekivanje da će ovo podsjećanje na genocid koje je Vijeće Evrope označilo kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici biti opomena i upozorenje koje će se vječno pamtiti”, rekao je Vujanović u videoporuci.

Danilo Turk, bivši predsjednik Makedonije, kazao je kako se genocid u Srebrenici ne smije zaboraviit ni negirati.

“Mora se iskazati puno poštvoanje prema stradanju žrtva i porodicama. To je osnovni preduslov da se gradi sistem vrijednosti koji će onemogućiti da se nešto takvo više nigdje nikada ne ponovi”, naglasio je Turk.

Vujanović i Turk dali su punu podršku Liderskoj inicijativi za Srebrenicu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!